Nieuwe smoel voor Elburgse Sjoel

Sjoel Elburg |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Joods museum Sjoel Elburg opent haar deuren

6 juni 2008 Elburg, Gelderland Sjoel Elburg wordt vandaag geopend. Clemens Cornielje, commissaris van de koningin in Gelderland, opent het museum. Veel Joden leefden vroeger in de stad, maar veel van hen ook in provinciale dorpen (in de mediene). Elburg is zo'n dorp. De Sjoel (Jiddish voor synagoge) werd in 1855 feestelijk ingewijd door de grote joodse gemeenschap in het Gelderse Hanzestad. Vanaf vandaag doet de synagoge dienst als museum.

Het museum wordt vooral een verhalenmuseum. Aan de hand van soms aangrijpende verhalen van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond, krijgen bezoekers een inkijk in hun levens. In het museum zijn, net als in de meeste musea, veel audiovisuele presentaties te zien. Televisieschermen dus. Centraal in de Sjoel staat een grote maquette van de synagoge.

De gemeente Elburg en de provincie Gelderland hebben, samen met andere geldschieters, subsidies gegeven voor het museum. Toch komt het nieuwe museum ruim een ton tekort, omdat de bouw duurder uit is gevallen dan voorzien. Het Joods Historisch Museum in Amsterdam heeft Sjoel Elburg bij de inrichting van het museum geholpen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-06-05 16:47:26 - 608