Weg dit weekend

De uitstapjes van dit weekend op een rij

Weg met de kerstvakantie door

archief oud artikel 13 december 2007 Het is koud en guur buiten, maar op veel plaatsen in Nederland worden markten en sfeervolle evenementen georganiseerd. Daardoor is de winter niet vervelend, maar juist gezellig en knus. Behalve de tientallen kerstmarkten, zijn er nog meer leuke uitstapjes.

Laatste kansen

Een aantal leuke tentoonstellingen en uitstapjes is nog maar één of twee weken te zien. Grijp dit weekend de kans om deze uitstapjes nog te bezoeken:
  • Ga op reis en bijna overal zie je de 'Passer Domesticus'. Huismussen zijn o zo gewoon - maar toch ook erg bijzonder, zo leert de tentoonstelling 'Blij met een dode mus', die tot 16 december in het Natuurmuseum Fryslân en Galerie De Roos van Tudor te zien is.
  • De Ark van Noach blijft tot maandag 17 december in Sliedrecht, daarna vertrekt de Ark naar Arnhem, waar hij tot 1 maart blijft liggen.

Nacht van het Zilver

Het Zuid-Hollandse vestingstadje Schoonhoven is de zilverstad van Nederland. Zaterdagavond wordt dat op een heel bijzondere manier gevierd. Tijdens de 'Nacht van het Zilver' wordt er een zilverroute door de stad uitgezet. Gidsen met fakkels begeleiden dan kleine groepen bezoekers langs deze route. Ze vertellen daarbij over de geschiedenis van de zilverstad. De route loopt langs de vele goud- en zilversmeden die in Schoonhoven gevestigd zijn. Ook de internationale Zilverschool doet eraan mee. De ateliers en werkplaatsen zijn te herkennen aan de vuurkorven voor de deur. De Nacht van het Zilver begint om 17.00 uur en duurt tot middernacht. Iedere vijftien minuten vertrekt een gids met een klein groepje. Het centrale startpunt is het Kazerneplein in Schoonhoven.

Gratis cultuur in Utrecht

Dit weekend is er weer een Culturele Zondag in Utrecht. Tientallen huishoudens uit tien Utrechtse wijken stellen dan hun woonkamer, zolder, keuken of serre open voor (amateur)kunst. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur kan iedereen gratis genieten van de optredens en exposities. Honderden artiesten doen mee aan 'Gluren bij de buren'.

Luciafeest

In de Scandinavische landen wordt ieder jaar op 13 december Lucia gevierd. Volgens een Zweedse legende kwam Lucia in 1200 in Zweden aan land om voedsel rond te delen aan de mensen. Er heerste toen hongersnood. Iedere school, bedrijf of vereniging heeft zijn eigen Lucia; een meisje met een wit gewaad en kaarsen op haar hoofd. Ze deelt koffie en eten rond. Op zaterdag vertellen Erika Jägers en Zingend Woud om 16.00 uur het verhaal van Lucia. Dit doen ze bij de Steentijdboerderij in het Hunebedcentrum in Borger.

Feest in Apeldoorn

In de Apeldoornse binnenstad wordt vrijdag, zaterdag en zondag 'Christmas in the Tree' gehouden; een sfeervol evenement met veel traditionele houten kraampjes en straatmuzikanten. Een soort typische Duitse kerstmarkt. Er is Glühwein en chocolademelk te koop en bijzonder eten.

Kerstmarkten

Deze maand zijn er veel kerstmarkten in Nederland. DagjeWeg.NL heeft een aantal daarvan in kaart gebracht op een speciale kerstpagina.


Kerstmarkten
  Kaart van NederlandKerstmarkten UtrechtKerstmarkten GelderlandKerstmarkten Zuid-HollandKerstmarkten Noord-HollandKerstmarkten OverijsselKerstmarkten FlevolandKerstmarkten Noord-BrabantKerstmarkten LimburgKerstmarktenKerstmarkten DrentheKerstmarkten GroningenKerstmarkten Friesland  
Friesland
Groningen
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Limburg
Noord-Brabant
Zeeland
Zuid-Holland
Noord-Holland
Flevoland
Utrecht
 

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 december 2007 - 2046