1

Op de klompen

Opening 25e klompenpad in Lunteren

Nieuws door

archief oud artikel 17 juni 2008 Lunteren, Gelderland Morgen wordt het klompenpad 'Meulunteren' in Lunteren officieel geopend. Dit is het vijfentwintigste klompenpad dat de Stichting Landschapsbeheer heeft uitgezet. Het pad van Meulunteren is zestien kilometer lang en gaat voor een groot deel over kleine zandweggetjes tussen weilanden en akkers door.

Wandelaars komen onder meer langs het geografische middelpunt van Nederland en door historische en compleet nieuwe landschappen. De route die de stichting heeft uitgezet, ligt in de ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Reconstructie

De opzet van klompenpaden is dat streekbewoners zoveel mogelijk informatie geven over waar vroeger de echte 'klompenpaden' liepen. Landschapsbeheer Gelderland probeert die paadjes zo goed mogelijk te reconstrueren. In overleg met de eigenaren komen klompenpaden geregeld over particulier terrein. In drie jaar tijd heeft de stichting in de Gelderse Vallei 250 kilometer aan klompenpad aangelegd.

Verdwenen wegen

Klompenpaden kenmerken zich door wandelen door het cultuurlandschap, over onverharde paadjes en langs landschappelijke en cultuurhistorisch waardevolle routepunten. Het zijn verdwenen wegen van vroeger die zijn opgespoord en hersteld. In de afgelopen jaren zijn er in Gelderland en Utrecht verschillende van zulke paden aangelegd. In Zuid Holland zijn nieuwe klompenpaden in ontwikkeling.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 juni 2008 - 847

Dit past bij 'Op de klompen'