Een museum vol bijzondere Bijbels

In Leerdam is deze week begonnen aan de bouw van een Bijbelmuseum

Het Statenbijbelmuseum Nieuws door

archief oud artikel 18 juni 2008 Leerdam, Utrecht Leerdam krijgt in oktober een Statenbijbelmuseum. Het museum toont tientallen bijzondere Bijbels, waarvan de meeste door de initiatiefnemer Wim van 't Zelfde zijn gerestaureerd. 'De Bijbels horen bij de Nederlandse cultuur, daarom is het belangrijk om ze voor het nageslacht te bewaren'.

Het museum wordt nieuw gebouwd in Leerdam en de collectie bestaat uit honderden Bijbels. De meeste van deze Bijbels komen uit de eigen verzameling van initiatiefnemer Van 't Zelfde, die al meer dan dertig jaar rommelmarkten en antiquariaten afstruint voor oude Bijbels. De grote oude boeken, meestal Statenbijbels, maar soms ook andere vertalingen, restaureert hij zelf. Doel van het Statenbijbelmuseum: 'het bewaren en toegankelijk maken van religieus erfgoed'.

Bijbels zijn belangrijk

"Ga maar eens na hoeveel Nederland te danken heeft gehad aan de Statenbijbel", zegt 't Zelfde. "Denk aan de schitterende schilderijen van Rembrandt bijvoorbeeld, of aan alle woorden en spreekwoorden die we uit de Bijbel kennen en nog steeds gebruiken." Hoewel de Bijbel nog steeds het meest verkochte boek is, is het volgens 't Zelfde toch belangrijk om de oude Statenbijbels goed te bewaren. Aan de binnenkant van de kaft staan vaak hele geslachtsregisters van de eigenaars van de Bijbel en in de kantlijnen staan vaak aantekeningen gekrabbeld. "Die dingen zijn historisch enorm interessant", zegt Van 't Zelfde.

Feeling voor restaureren

Wim Van 't Zelfde begon ruim dertig jaar geleden met het kopen van oude Bijbels. "Ik was gefascineerd door het oude papier, de kaft en de geschiedenis van de Bijbels, pas later ben ik door de inhoud ervan gegrepen. Mijn eerste bijbel was een koopje: vijf gulden. Ik bleek feeling te hebben voor het restaureren en bleef maar Bijbels kopen." Het meest bijzondere exemplaar van zijn collectie is een schitterend geïllustreerde Rembrandtbijbel van 90x60 centimeter. De oudste Bijbel in het museum komt uit 1538.

Interessant voor iedereen

Het in oktober te openen Statenbijbelmuseum is niet alleen interessant voor christenen, zegt Van 't Zelfde. "Ik zou haast zeggen dat het juist voor mensen zonder Bijbelkennis heel interessant is." Is het niet om ('alleen onder begeleiding en met handschoenen aan!') door de oude Bijbels te bladeren, dan toch zeker om te zien hoe de oude boeken in het atelier bij het museum worden gerestaureerd.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:05:27 · Gepubliceerd: 2008-06-18 17:47:35 - 1941