1

Koningin doopt grootste Nederlandse cruiseschip

Ms Eurodam kan ruim 2000 passagiers kwijt

Holland America Line Nieuws door

archief oud artikel 30 juni 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Morgen doopt Koningin Beatrix de ms Eurodam, het grootste cruiseschip onder Nederlandse vlag. De nieuwe aanwinst van de Holland America Line (HAL) is bijna driehonderd meter lang, heeft meer dan duizend hutten, drie zwembaden, vijf restaurants, een theater, een bioscoop en een casino. De doop valt samen met de viering van het 135-jarige bestaan van de van oorsprong Rotterdamse rederij.

Het 14e cruiseschip van de HAL kan 2104 passagiers vervoeren onder de zorg van 929 bemanningsleden. Woensdag 2 juli vertrekt de Eurodam naar Kopenhagen waar vandaan het zaterdag zijn eerste negendaagse cruise als passagiersschip begint.

De neus vooruit

Afgelopen zondag voer de Eurodam onder grote belangstelling achterstevoren de havens van Rotterdam binnen. Volgens zeemanstraditie moet een schip met de neus naar zee in de haven liggen. Aankomend weekend vertrekt het schip met de eerste passagiers vanaf Kopenhagen naar Noorwegen, Engeland en Schotland. Daarna vervoert het zijn passagiers via Europa onder andere naar Canada, New England en de Caribbean. Net als de andere schepen van de Holland Amerika Lijn is de Eurodam vernoemd naar de vroegere stoomschepen van de rederij, toen nog Amerika Lijn geheten. De bouw op de werf van Fincantieri in Marghera bij Venetië, kostte bijna driehonderd miljoen euro.

Holland America Lijn

Holland America Line is opgericht in 1873 als de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM). Met het hoofdkantoor in Rotterdam en met diensten naar Amerika werd de rederij al snel bekend als Holland Amerika Lijn. De organisatie is gevestigd in Seattle in de Verenigde Staten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 juni 2008 - 11443