1

Elf miljoen voor molenrestauratie

Molens in Zuid-Holland krijgen het meeste geld

Kinderdijk Nieuws door

archief oud artikel 1 juli 2008 Zeist Gisteren ontvingen de eigenaren of beheerders van 85 molens gezamenlijk elf miljoen euro subsidie om hun molen op te knappen. Dit geld kregen ze van de directie van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

Met de subsidies kunnen de molens worden opgeknapt en goed bewaard blijven voor de toekomst. De beroemde molens in Kinderdijk krijgen bij elkaar anderhalf miljoen euro van de RACM en een miljoen van het waterschap en de provincie. De molens in Kinderdijk staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De provincie Zuid-Holland krijgt een opvallend groot gedeelte van de subsidies. Vijftig Zuid-Hollandse molens krijgen samen zestig procent van het gereserveerde geld. In Nederland staan 1250 molens, waarvan zeven procent in aanmerking komt voor een subsidie. Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil dat in 2010 nog 'maar' tien procent van de molens achterstallig onderhoud nodig hebben. Nu is dat nog zeventien procent.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 juli 2008 - 760