1

Appie Baantjer krijgt museum

"Museum is een logisch vervolg op Baantjerrondleidingen"

Nieuws door

archief oud artikel 14 december 2007 Amsterdam, Noord-Holland Misdaadauteur Appie Baantjer krijgt zijn eigen museum. In mei 2008 wordt het museum over de oud-politieman in Amsterdam geopend. "Het museum is een ode aan Baantjer."

Wie kent de spannende boeken van Appie Baantjer niet? Fans van de Amsterdamse detectiveromans kunnen vanaf mei volgend jaar - wanneer het museum geopend wordt door burgemeester Job Cohen en de auteur zelf - alles over hun held te weten komen aan Warmoesstraat 66. Café Heffer wordt door initiatiefnemer Van Aemstel Producties ingericht als museumcafé. Compleet met persoonlijke spullen, manuscripten, foto's van fans en eerste drukken van de beroemde Baantjer-boeken. Het bedrijf noemt het museum een ode aan de oud-politieman.

Urk

Het was nog even spannend of Appie Baantjer zijn geboorteplaats Urk of Amsterdam zou kiezen, zegt Raoul Serree van het Amsterdamse bedrijf. "Het is zijn persoonlijke keuze geweest", licht hij toe. "Amsterdam is een logische keuze. De hoofdstad is veel toeristischer dan Urk. Bovendien zit de kroeg vlakbij het beroemde bekende politiebureau Warmoesstraat." Het idee voor een museum over de misdaadauteur bestaat al langer bij Van Aemstel Producties. "We hebben al een aantal jaren goed bezochte Baantjerrondleidingen door Amsterdam. Een museum is een logisch vervolg", zegt Serree.

Gratis

Het museum is gratis toegankelijk voor iedereen. In de kroeg staan vitrines met daarin spullen van Baantjer. Een groot deel van de spullen zijn afkomstig van Baantjers privécollectie. "We hebben de spullen nu in bruikleen. Als Baantjer overlijdt worden zijn spullen eigendom van het museum", zegt Serree. Een bijzonder museumstuk is bijvoorbeeld het enig bewaard gebleven mansuscript van 'de Cock'. Andere voorwerpen als plakboeken en levensgrote foto's zijn, na een oproep, geschonken door trouwe lezers. Ook zijn er spullen van oud-agenten te zien. "Een politieagent schonk bijvoorbeeld zijn sabel aan het museum", aldus de initiatiefnemer. Volgens Serree zijn er genoeg geïnteresseerden voor het museum. "Er zijn de afgelopen jaren zeven miljoen Baantjer-boeken verkocht. En een zeventigste titel verschijnt binnenkort."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 december 2007 - 742

Dit past bij 'Appie Baantjer krijgt museum'