E-krant Zomervakantie

Redactioneel door

archief oud artikel 14 juli 2008 Het is zomer. Voor velen is de vakantie al begonnen of staat deze voor de deur. DagjeWeg.NL selecteert de leukste daguitstapjes in eigen land, voor een ieder die hier vakantie viert of de kinderen bezig wil houden tijdens de vele vrije weken.

Zomer op Texel

Het grootste waddeneiland heeft de bezoeker veel te bieden. Nieuw dit jaar zijn de Texeltours. In juli en augustus op woensdag- en zondagmiddag rijdt een nostalgische cabrioletbus in 2,5 uur langs de bezienswaardigheden. Onderweg vertelt een gids over de omgeving en het leven op het eiland. In Ecomare maakt de tentoonstelling Hot/Cool met een show van licht en geluid een reis door de tijd. Het stripfiguurtje Elsje helpt mee bij de ontdekking van de vele klimaatveranderingen in ons land. Verder vindt van 31 juli tot en met 2 augustus Oosterend Present plaats met onder meer een groot openluchttheater waarin honderden dorpelingen een historische voorstelling spelen.

Nog langer genieten van de zomer op Texel.

Dwalen door het labyrint

Vanaf 14 juli is het nieuwe labyrint van Kasteel Hoensbroek hoog genoeg voor kinderen om in te verdwalen. Vanaf eind juli wordt het ook voor volwassenen lastig om de weg te vinden in de Kasteelweide. Doe mee aan de opdrachten, beantwoord de vragen en vind je weg door het doolhof. In het midden wacht een uitkijktoren met een mooi uitzicht. Op het tweede binnenplein van het kasteel wachten doolhofpuzzels. In juli en augustus staan hier ook de Oude Kasteelspelen zoals Trou-madame, kegelen, steltlopen, het visspel, zwierbol, sjoelen en ringwerpen.

Blijven slapen in de buurt van Hoensbroek.

De tuinen van Paleis het Loo

De Internationale Tuin- en Landschapstriënnale beleeft dit jaar haar eerste editie. Paleis het Loo in Apeldoorn laat daarom veertig originele Europese tuin- en landschapsontwerpen zien uit de periode 1600 tot heden. De bezoeker reist van Stockholm naar Birmingham en van Versailles terug naar de prachtige paleistuinen in Apeldoorn. De tentoonstelling 'Landschappen van verbeelding' is tot en met 28 september te bezoeken.

Logeren in Apeldoorn.

Zonnefeest in het Tropenmuseum

Het Peruaanse zonnefeest Inti Raymi ter ere van de machtige zon Inti wordt deze zomer ook gevierd in het Tropenmuseum. In de Lichthal van het Amsterdamse museum is een Zonnetempel gebouwd waar jong en oud alles te weten komt over dit speciale feest. Iedereen kan plaatsnemen op een koninklijke troon en meezingen met het Zonnelied. Kinderen kunnen met een speurkaart een raadsel oplossen of een Zonnekroon of Zonnehanger maken. Daarnaast zijn er Bombaytours van 'Ster in de Stad', kijktochten en rondleidingen langs alle wereldculturen in het Tropenmuseum.

Overnacht in Amsterdam.

Veel fruitige uitstapjes

In rivierenland wachten vele zomerse activiteiten. De 'Betuwe in bloei' route is bijvoorbeeld uitgeroepen tot nummer 1 van 3100 fietsroutes in heel Europa. Leuk is ook de Knapzakroute in het Land van Maas en Waal. Tijdens de veertig kilometer lange route vullen verschillende fruitbedrijven een knapzak met heerlijke streekproducten. Hiermee kunt u onderweg gezellig picknicken. Of boek een roofvogelpicknick met een spannende roofvogelworkshop, een picknick in de uiterwaarden en een wandeling langs de Waal. Tijdens de fruitmaanden is het arrangement in prijs verlaagd. Het is ook leuk én lekker om dag in het Rivierenland af te maken met een bezoek aan een van de theetuinen of theehuizen. In de voedingsspeciaalzaak van Willemien eetwaar kunt u ook terecht voor huisgemaakte lekkernijen, om gelijk op te eten of mee naar huis te nemen.

Blijf een paar dagen in Rivierenland.

Groene wereldreis

Heeft u onverwacht familie of vrienden op bezoek in de zomermaanden? Bied ze dan een wereldreis door het plantenrijk in een notendop aan. Iedere donderdag- en vrijdagmiddag tot en met 29 augustus worden er rondleidingen door de tuin en kassen van de Hortus Botanicus gegeven. In Leiden ziet u de Goudenregen uit 1601, oeroude Cycaspalmen die de dino-tijd overleefd hebben, Venus Vliegenval die haar vanghandjes uitstrekt naar voorbijvliegende vliegjes en orchideeën die naar witte chocolade ruiken.

Logeren in Leiden.

Zomerwarmte vraagt om verkoeling. Daarom is Waterpret het thema van de volgende E-krant. Dat kan zowel binnen als buiten. Kijk voor verkoelende dagjes weg in de nieuwsbrief die verschijnt rond 24 juli.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-07-03 14:44:18 - 2912

Dit past bij 'E-krant Zomervakantie'