1

Efteling: Sneeuwwitje is het populairst

Dag van het Sprookje in De Efteling

Bezoek De Efteling Nieuws door

archief oud artikel 7 juli 2008 Kaatsheuvel, Noord-Brabant Sneeuwwitje en haar zeven dwergen zijn dit jaar de meest geliefde sprookjesfiguren bij Nederlanders. De Efteling maakte dat vandaag, op de Dag van het Sprookje, bekend.

Attractiepark De Efteling onderzocht samen met het Meertens Instituut onderzoek naar de populariteit van sprookjes. Het Meertens Instituut houdt zich bezig met het bestuderen van de Nederlandse taal. Sprookjes zijn heel belangrijk voor de taal, vindt het instituut. Aan duizend Nederlanders werd gevraagd wie hun favoriete sprookjesfiguur is. Deze vraag werd aan kinderen én aan volwassenen gesteld. Zij moesten ook zeggen of ze wel eens voorlezen uit sprookjes. Vandaag werd de uitslag bekend gemaakt.

Assepoester

Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje voeren bij de volwassenen de lijst aan. Bij de kinderen is Assepoester het populairst, gevolgd door Sneeuwwitje en Roodkapje. Hans en Grietje eindigden op de vierde en Repelsteeltje op de vijfde plaats.

Voorlezen

Bijna driekwart van de ondervraagden (74%) leest wel eens een verhaal voor, blijkt uit het onderzoek. De mensen die wel eens sprookjes voorlezen (41%), lezen er gemiddeld 4,6 per maand voor.

Dag van het Sprookje

Tijdens de Dag van het Sprookje is het feest in De Efteling: bezoekers kunnen de sprookjesfiguren in het sprookjesbos tegen het lijf lopen. Vandaag is het extra feest, want Fakir viert zijn vijftigste verjaardag. De Dag van het Sprookje wordt ieder jaar op 7 juli gevierd. Omdat het getal zeven een belangrijke plaats inneemt in veel sprookjes (zeven dwergen, zeven geitjes, zevenmijlslaarzen), wordt de dag jaarlijks op 07-07 gehouden.

Een fragment uit Sneeuwwitje (1937).

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 juli 2008 - 8659