Zeer zeldzame plant groeit goed in De Wieden

Dennenwolfsklauw is bijna uitgestorven

Bezoek De Wieden Nieuws door

archief oud artikel 8 juli 2008 Giethoorn, Overijssel Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben in natuurgebied De Wieden een zeer zeldzame plant ontdekt. De Dennenwolfsklauw is bijna uitgestorven. Het voormalige stuk weiland waar de plant gisteren werd gevonden is in 1995 door Natuurmonumenten omgezet in een natuurgebied.

Een goede beslissing, zo blijkt nu, want in het gebied groeien nu zeldzame planten als blonde zegge, slank wollegras en moeraswolfsklauw. In het Hemelrijk, deel van Nationaal Park De Wieden, groeit nu ook de dennenwolfsklauw.

Bijna uitgestorven

"De nu gevonden plant is extreem zeldzaam. Dat is een aanduiding uit de rode lijst van bedreigde plantensoorten die wij hanteren. De volgende categorie is 'uitgestorven'. Zo zeldzaam is het plantje", zegt boswachter Bart de Haan van Natuurmonumenten vandaag in het Nederlands Dagblad. De boswachter is niet bang dat mensen het plantje gaan plukken. Met de spitse bladeren, die op dennennaalden lijken, vindt hij het een tamelijk onogelijk plantje. Bovendien groeit de plant op een moeilijk bereikbaar stuk van het natuurgebied.

Koesteren

Natuurmonumenten is vanzelfsprekend heel blij dat de dennenwolfsklauw goed gedijt in het Overijsselse natuurgebied. Het gebied rondom de plant wordt voortaan gemaaid, zodat hij niet wordt verdrukt door ander gewas. Doordat de plant sporen achterlaat, groeit de dennenwolfsklauw straks op nog meer plekken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 juli 2008 - 863

Dit past bij 'Zeer zeldzame plant groeit goed in De Wieden'

2 reacties: