Ontbossing online te volgen

Google Earth laat illegale houtkap beter zien

Ontbossing online volgen (engelstalig) Nieuws door

archief oud artikel 17 december 2007 Voor het eerst zijn actuele ontbossingskaarten online te bekijken. Wageningse onderzoekers brengen via Google Earth de wereldwijde ontbossing in kaart.

Samen met wetenschappers van Universiteit Wageningen en het Wageningse onderzoeksbureau Sarvision ontwikkelde Google de nieuwe dienst. Tot voor kort waren de beelden sterk verouderd, veelal satellietbeelden uit het jaar 2000. Bovendien waren de tropische bossen door bewolking, mist of rook lastig te zien.  Met behulp van satellietfoto's, gratis geleverd door Europese (ESA), Amerikaanse (NASA) en Japanse (JAXA) ruimtevaartorganisaties, maken de Wageningers daar een einde aan. De actuele ontbossingskaarten op Google Earth zijn nu voor iedereen beschikbaar.

Indianen

Volgens Sarvision kunnen overheden het illegaal kappen van tropische bossen zo beter aanpakken. Het Wageningse onderzoeksbureau denkt dat vooral lokale overheden profiteren van het nieuwe systeem. De Indonesische regering gebruikte al een proefversie en wil de beelden gaan inzetten voor bosbewaking. "Omdat de bosgebieden vele malen groter zijn dan Nederland is het onmogelijk voor de politie op de grond of met helikopters overal te controleren", zegt het bureau. Omdat de details van de ontbossing tot op twintig meter nauwkeurig in beeld gebracht kan worden, is zelfs illegale kap op kleine schaal zichtbaar. Niet alleen overheden zullen gebruikmaken van de actuele gegevens, zegt Sarvision. "Zelfs indianengroepen in de Amazone maken al gebruik van satellietbeelden in Google Earth om illegale activiteiten in hun omvangrijke bosreservaten in de gaten te kunnen houden."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 december 2007 - 2581