Utrechtse Domcarillon online

Domtoren Utrecht |  
Nieuws door

Beiaardspel wereldwijd te beluisteren

8 juli 2008 Utrecht, Utrecht Het carillon van de Domtoren in Utrecht beleefde gisteravond zijn primeur. Tijdens het eerste zomeravondconcert waren de zoete klanken van het beiaardspel over de hele wereld online te beluisteren.

Opening

Om 20.00 uur opende wethouder Janssen van Utrecht de bespeling, door de internetverbinding in werking te stellen. De Utrechtse beiaardier Arie Abbenes verzorgde vervolgens het eerste zomeravondconcert.

Oude traditie

Abbenes is de vaste bespeler van de klokken van de Domtoren. Iedere vrijdag en zaterdag bespeelt hij het carillon en laat hij elk kwartier horen hoe laat het is. "Het maken en bespelen van klokken is een oude traditie", vertelt de stadsbeiaardier in het Reformatorisch Dagblad. "De beiaard van de domtoren is gemaakt in 1664. Ik ben sindsdien de 23e beiaardier."

Buitenlandse collega's

De komende twee maanden worden er iedere maandagavond zomeravondconcerten gegeven vanuit de Domtoren. Naast stadsbeiaardier Abbenes spelen er ook collega's uit onder meer Frankrijk, Polen, Belgiƫ en Japan. De uitzendingen zijn te volgen via utrecht.nl/domtoren.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-07-08 10:16:47 - 486