Collectie religieus museum in september geveild

Teruglopend bezoekersaantal dwong Museum Van Gerwen-Lemmers te stoppen

Nieuws door

archief oud artikel 17 juli 2008 Valkenswaard, Noord-Brabant Het Religieus Museum Van Gerwen-Lemmers in Valksenswaard is sinds 1 juli gesloten. Oorzaak: "te veel kosten, te weinig bezoekers." Een deel van de collectie verhuist naar andere musea, een ander deel komt in september bij veilinghuis Sotheby onder de hamer.

Het museum in Valkenswaard toonde een grote collectie laatmiddeleeuwse religieuze kunst. De collectie werd in de jaren zestig samengesteld door Wim van Gerwen en is sindsdien in familiebezit gebleven. Het doet directeur Christine van Gerwen pijn aan het hart dat een groot deel van de collectie geveild wordt. "Misschien komt het wel weer in goede handen terecht, maar het is heel vervelend dat de werken zo uit het publieke domein verdwijnen."

Financiële problemen

De sluiting van het museum zat er al een poosje aan te komen, zegt de directeur. "De kosten stijgen, terwijl de subsidies gelijk blijven en het bezoekersaantal alleen maar daalt." Het werd steeds moeilijker (lees: duurder) om boeiende tentoonstellingen te organiseren, 'terwijl dat juist zo belangrijk is'. Van Gerwen: "Zo is het museum de laatste jaren steeds meer een doornroosjesbestaan gaan leiden. Ik kon nog wel honderd jaar op een prins wachten, maar ik had eigenlijk geen andere keuze dan de stekker eruit te trekken."

Afscheid

Afscheid nemen van familiebezit is moeilijk, helemaal als het om kostbare kunstwerken gaat. Van sommige werken vindt Christine van Gerwen het zâ moeilijk afscheid nemen dat ze de stukken zelf houdt. "Er is bijvoorbeeld een kastje met albasten beeldjes van de drie koningen die Christus aanbidden. Die beeldjes vond ik heel mooi en waren ook een lieveling van het publiek. Om die kunstwerken naar een veiling te brengen zou me te pijnlijk zijn; ik heb ze daarom maar zelf gehouden."

De problemen waarmee het Valkenswaardse museum kampte, zijn dezelfde problemen waar veel musea mee kampen, denkt Van Gerwen. "Je ziet dat veel musea wel optimistisch doen, maar ook een teruglopend bezoekersaantal kennen. Alleen als je heel laagdrempelige tentoonstellingen organiseert, zoals het museum in Den Bosch dat vorig jaar deed, staan er nog rijen voor de deur."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 juli 2008 - 364

Dit past bij 'Collectie religieus museum in september geveild'