Het Loo krijgt portretten Bernhard en Juliana

Een van de weinige portretten van prins Bernhard

Paleis Het Loo Nieuws door

archief oud artikel 17 december 2007 Apeldoorn, Gelderland Paleis Het Loo heeft twee nieuwe staatsieportretten van koningin Juliana en prins Bernhard in handen gekregen. De portretten zijn geschilderd door kunstschilder Karel van Veen.

Hoewel ze door dezelfde kunstenaar zijn gemaakt, verschillen de twee schilderijen van afmeting, meldt het Paleis Het Loo. De Rotterdamse kunstschilder Karel van Veen (1898 – 1988) schilderde de twee staatsieportretten. Het portret van Juliana schilderde hij in 1954, die van Bernhard een jaar daarna. Van prins Bernhard zijn maar weinige geschilderde portretten bekend. "Het portret van prins Bernhard is geschilderd in 1954 en beeldt de prins af in een grijs double-breasted pak met de karakteristieke anjer in het knoopsgat. Hij heeft de hand nonchalant in zijn zak gestoken. De vorstin is ten voeten uit afgebeeld in een blauwgrijze galajapon van zware satin-duchesse", zegt Het Loo over de schilderijen.

Schenking

De twee staatsieportretten zijn een schenking van Stichting 't Konings Loo. Die kocht de schilderijen van de Kamer van Koophandel. Met de schenking krijgen ze volgens het museum een passende bestemming. De aanwinsten zijn van 18 december 2007 tot en met 6 januari 2008 te zien in de Aanwinstenkamer van het paleis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 december 2007 - 3889