Het ratelt in Den Haag

Expositie 'Tijd is het' in de Pulchri Studio

Redactioneel door

archief oud artikel 23 juli 2008 Den Haag, Zuid-Holland Een eiken bruiloft is een huwelijk van tachtig jaar. Maar hoe noemt iemand een huwelijk van negentig jaar? Er is geen naam voor, omdat het eigenlijk nooit voorkomt dat mensen zo lang met elkaar verbonden zijn. De Nederlandse Kring van Beeldhouwers slaagt hier wel in en dat viert zij met de expositie Tijd is het.

De Nederlandse Kring van Beeldhouwers speelde een belangrijke rol in de Nederlandse beeldhouwkunst. Wat doe je als beeldhouwer als je een gigantische beeld wilt maken, maar in je eentje niet genoeg kracht hebt om het te verwezenlijken? Dan schakel je een paar collega's in.

Dit was het hoofddoel van de Kring die in 1918 werd opgericht. Kunstenaars bundelen hun krachten en helpen elkaar op verschillende manieren. De verbondenheid zien we weer terug op de expositie Tijd is het in de Pulchri Studio in Den Haag. Veertien kunstenaars vieren de verjaardag van de Kring en laten zien dat de bond nog springlevend is.

Ratelt

"Gedachten zijn eigenlijk zinloos. Ze verdwijnen toch altijd weer."
Het kunstenaarsduo Saskia Boelsums en Peter van Veen toont Ratelt op de expositie. Een bijzondere installatie van houten kratten, waarin een beeldscherm te zien is. Op het scherm verschijnen teksten, die langzaam naar onderen zakken. Eenmaal beneden versnipperen ze en vallen de papieren restanten op de grond. Het werk toont op een symbolische wijze dat het continu ratelt in ons hoofd.

"Ik hoop dat mensen even stilstaan bij het feit dat gedachten eigenlijk zinloos zijn. Ze verdwijnen toch altijd weer", vertelt kunstenares Saskia Boelsums. "Ratelt is erg populair. Het kunstwerk heeft een meerwaarde doordat het gevaarte beweegt en kraakt. Op exposities en tentoonstellingen zien we vaak kinderen tussen de berg papiersnippers liggen. Die wachten in spanning tot er weer nieuwe snippers naar beneden vallen." Saskia lacht. "Ja, het is een erg grappige installatie."

Meer kunst

Naast Ratelt zijn er nog een dozijn andere kunstwerken op de expositie te zien. Het aanbod is zeer gevarieerd en bevat nationaal en internationaal bekende kunstenaars als Erik van Maarschalkerwaard, Jane Boyd, Hanna Mobach en Mieke Smits. De tentoonstelling is van 2 augustus tot 24 augustus te zien in de Pulchri Studio. De toegang is gratis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 juli 2008 - 628

Dit past bij 'Het ratelt in Den Haag'