1

Ontsnappen aan de realiteit

Overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Steen in Eelde

Bezoek Museum De Buitenplaats Redactioneel door

archief oud artikel 12 augustus 2008 Eelde, Drenthe Museum De Buitenplaats in Eelde staat van 13 september tot 2 november in het teken van het werk van de beroemde kunstenaar Jan Steen. ‘Vogelvrijheid’ is de naam van de overzichtstentoonstelling ter ere van zijn zeventigste verjaardag. Een veelzeggende titel die uitstekend bij hem past. In zijn werk vindt hij een manier om aan de realiteit te ontsnappen en is hij als het ware ‘vogelvrij’. Tijdens de opening beleeft ook de documentaire 'Jan Steen, beeldbouwer' zijn première.

Van 1974 tot 1978 volgde Jan Steen de opleiding ‘Plastische Vormgeving en Tekenen’ aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn eerste expositie was in 1982. Vanaf dat moment werd zijn werk in galeries in heel Nederland tentoongesteld. In Museum De Buitenplaats worden verschillende kunstwerken tentoongesteld, waaronder een werk in uitvoering. Het is een wassen beeld van een omgewaaide wilg die hij bij zijn boerderij in het Noord-Groningse Den Andel vond. Steen aanvaardt daarbij dankbaar wat de natuur hem geeft. ‘Eigenlijk is het al een kunstwerk’, zegt hij van de omgewaaide wilg. ‘Maar ik ga er een beeld van maken. Er komt een figuur in met een zon.’ De natuur is het ook die Steen zijn inspiratie geeft. Daarbij zijn er nog enkele thema’s in zijn werk te onderscheiden.

Motieven

In zijn kunstwerken komen vaak ladders, maskers of een eiland voor. Dit duidt op zijn verlangen te vluchten uit de banaliteit van alledag. Niet de dreiging, maar de geborgenheid van de natuur houdt hem bezig en daar wil Jan Steen met zijn werk over vertellen. De mens in zijn oerstaat als eenheid met de natuur is vaak te zien in zijn schilderijen. De inspiratie voor zowel de schilderijen als zijn beeldhouwwerken komt voort uit zijn performances, waarin hij als het ware de basis legt. ‘Ik wil de beweging voelen voordat ik het in mijn werk vastleg. Letterlijk moet ik dat oermens worden dat net is geboren, of de danser die balanceert. Dan pas kan ik echt aan het werk.’ Op de tentoonstelling in Museum de Buitenplaats is van zijn meest recente performance een film te zien, waarin hij optreedt met een zeearend.

Documentaire

In de documentaire ‘Jan Steen, beeldbouwer’ gaat Jan Steen zelf in op zijn leven en werk. Ook zijn er performances van hem in verwerkt. De opnames zijn gemaakt in Nice, Assen, Den Andel en Groningen. Op 17 en 24 september zal RTV Drenthe de documentaire uitzenden. Bij de tentoonstelling verschijnt een full colour catalogus en een DVD, voor nadere informatie hierover of over andere zaken: Museum De Buitenplaats, 050 309 5818 / info@museumdebuitenplaats.nl

'Vogelvrijheid',
Museum De Buitenplaats Eelde
13 september tot en met 2 november

Toegangsprijs: €7,00 voor volwassenen en €3,50 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 augustus 2008 - 1696