Rome wil af van Ara Pacis

'Te modern' museum is klap in gezicht van inwoners

Nieuws door

archief oud artikel 13 augustus 2008 Het twee jaar geleden geopende Ara Pacis Museum in Rome mag niet in zijn huidige vorm blijven bestaan. Fransesco Giro, staatssecretaris voor Cultureel Erfgoed, heeft dit onlangs gezegd. Het moderne museum, opgetrokken uit marmer, glas en staal, past niet in het historische stadshart van Rome.

16 miljoen

De bouw van Ara Pacis kostte 16 miljoen euro. De Amerikaanse architect Richard Meier ontwierp het in opdracht van de linkse oud-burgemeesters van Rome, Walter Veltroni en Francesco Rutelli. Ara Pacis moest Rome klaar maken voor het nieuwe millennium. De rechtse regering denkt er echter anders over.

'Lelijk'

Gianni Alemanno, de huidige burgervader van Rome, beloofde al aan het begin van zijn ambtstermijn het museum af te breken. Staatssecretaris Giro noemt het ontwerp van Meier 'lelijk en overdreven' en een klap in het gezicht van de inwoners van Rome. “Het is een trieste erfenis van de vorige regering, opgelegd aan de inwoners van Rome door twee burgemeesters die het tegen elke prijs wilden hebben. Als het aan mij lag, werd het helemaal afgebroken, maar dat is onmogelijk omdat het geld hiervoor ontbreekt.”

Buitenmuren

Giro heeft voorgesteld om twee buitenmuren aan te passen. De horizontale muur moet worden afgebroken, omdat deze de monumentale San Girolamo-kerk aan het zicht onttrekt. De verticale muur moet worden verlaagd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 augustus 2008 - 453

Dit past bij 'Rome wil af van Ara Pacis'