1

Feest voor de telescoop

Nederland viert 400 jaar 'ver kijken'

Nieuws door

archief oud artikel 2 september 2008 Leiden, Zuid-Holland De telescoop bestaat dit jaar vierhonderd jaar. Om dit feest te vieren heeft het Leidse wetenschapsmuseum Boerhaave de nog enige complete telescoop van de Nederlandse astronoom Christian Huygens in huis gehaald. Vanaf 11 september is dit instrument in het museum zichtbaar.

De sterrenkijker van Huygens is geen kleintje. Het gevaarte stamt uit 1683 en is ruim vijf meter lang. De telescoop was al eigendom van het museum, maar werd voor dit jubileum eventjes flink afgestoft. Samen met andere telescopen zijn ze ondergebracht in de tentoonstelling 'De Telescoop'. De tentoonstelling is tot 19 april 2009 zichtbaar.

De geschiedenis van de telescoop is heftig

Niet veel mensen weten dat de geschiedenis van de telescoop een heftige is. Hans Lippershey staat in de boeken bekend als uitvinder. Hij vroeg in 1608 patent aan bij het bestuur van de Staten van Zeeland. Lippershey zou een vinding hebben om "verre te zien". Niet iedereen gelooft dat deze Zeeuw de eerste was. Sacharias Jansen, een buurman van Lippershey, bleek volgens ooggetuigenverslagen al een paar jaar eerder de telescoop te produceren. Hij had er alleen nooit patent op aangevraagd. Volgens Johannes - de zoon van Sacharias - was Lippershey een dief, die er met de uitvinding van zijn vader vandoor ging. Tot vandaag de dag zijn de twee kampen er nog steeds niet over uit.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 september 2008 - 377

Dit past bij 'Feest voor de telescoop'