1

Beroemd gebed blijft in Zeeland

Schilderij van Jan Toorop hangt eind november weer in het Zeeuws Museum

Nieuws door

archief oud artikel 6 september 2008 Middelburg, Zeeland Het schilderij Gebed voor de maaltijd van Jan Toorop gaat weer terug naar het Zeeuws Museum. De New Yorkse bankier Walter Erberstadt en zijn zuster claimen het doek al sinds 1999. In april concludeerde de Restitutiecommissie dat het schilderij inderdaad afgestaan moest worden aan het duo.

Het museum kocht Toorops creatie in 1981 van de Haagse kunsthandelaar Ivo Bouwman. Later bleek het te gaan om een schilderij dat in 1938 werd gestolen door de nazi's uit een opslag in Frankfurt. Een stuk dat oorspronkelijk in handen was van de grootouders van Walter Erberstadt. Beide partijen leken goede argumenten te hebben. Het Zeeuws Museum had het schilderij in goed vertrouwen gekocht, terwijl Walter Erberstadt de wettelijke erfgenaam is van de eigenaar voor de Tweede Wereldoorlog.

380.000 euro; dat is niet hoog

Uiteindelijk koos de commissie in april voor een soort middenweg. Erberstadt kreeg het doek terug, maar moest wel 130.000 euro ophoesten voor het Zeeuws Museum. Dit is het geïndexeerde aankoopbedrag van het in 1981 gekochte schilderij.

Terug in Zeeland

Het museum wil graag het schilderij weer opnemen in de collectie. Het schilderij wordt op dit moment weer aangeboden voor verkoop. De vraagprijs bedraagt 380.000 euro. "Dit is niet hoog", vertelt Valentijn Byvanck, directeur van het Zeeuws Museum in het NRC Handelsblad. "Op de veiling zou het schilderij waarschijnlijk veel meer opbrengen."

Byvanck is op dit moment druk bezig met het zoeken van sponsors om de resterende 250.000 euro bij elkaar te sprokkelen. Eind november moet het schilderij weer op Zeeuwse grond zijn. Byvanck: "Het is een prachtig kunstwerk waar de Zeeuwse bevolking erg aan gehecht is. Dus er is alle reden om het voor Zeeland te behouden."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 september 2008 - 509

Dit past bij 'Beroemd gebed blijft in Zeeland'