"De dood gaat ons allemaal aan"

Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover |  
Nieuws door

Uitvaartmuseum Tot Zover opent deuren voor publiek

20 december 2007 Amsterdam, Noord-Holland In Amsterdam is donderdag het uitvaartmuseum Tot Zover voor het publiek geopend. "Om 11 uur stonden er al vijf mensen voor de deur."

Een dergelijk museum is uniek in Nederland, zegt Tot Zover-directeur Guus Sluiter. Alleen in Duitsland en de Verenigde Staten zijn ook musea te vinden met hetzelfde thema. In Nederland ontbrak een dergelijk museum. "Andere musea informeren maar gedeeltelijk over het onderwerp. Het Nederlands Uitvaart Museum richt zich helemaal op de dood. Waarom? De dood gaat ons allemaal aan, we krijgen er eens allemaal mee te maken."

Speurtocht

In het Amsterdamse museum zijn dan ook allerlei voorwerpen met betrekking tot de dood, bijvoorbeeld een collectie miniatuurlijkwagens, dodenmaskers en grafzerken en -kisten. Bij binnenkomst in het museum komen bezoekers langs 'Jij en ik'. "U ziet een soort installatie dat als monument dienst doet. Als een ode aan de overledenen", verduidelijkt Sluiter. "Levenden lopen als ware tussen de doden." Aan de hand van een viertal thema's – 'Rituelen', 'Het Lichaam', 'Rouw en herinnering' en 'Memento Mori' – wil het museum de bezoekers informeren over de rol van de dood in het leven. "De dood hoort bij het leven", meent de directeur. "Daarover willen we mensen informeren. In ons museum maken mensen ook kennis hoe andere culturen omgaan met de dood." De vaste tentoonstelling begint met de dood en eindigt met het leven. Het museum is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden. "Ook voor kinderen. We zijn bezig om een speurtocht, een soort spel, voor kinderen van 9 tot 12 jaar te ontwikkelen. Via een speurtocht komen zo ook kinderen in aanraking met het onderwerp."

Vroeg

Kritische geluiden over de opening van het uitvaartmuseum heeft de museumdirecteur nog niet gehoord. Wel veel enthousiaste reacties, zegt hij. Donderdagmorgen stonden de eerste bezoekers al vroeg voor de deur, meldt Sluiter. "Om 11 uur stonden er al vijf mensen te popelen om naar binnen te gaan."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-20 13:46:40 - 802