Rotterdam krijgt eindelijk Erasmushuis

“Men weet te weinig van Erasmus”

Nieuws door

archief oud artikel 11 september 2008 Rotterdam, Zuid-Holland De kogel is door de kerk: Rotterdam krijgt 28 oktober zijn eigen Erasmushuis. Precies vijfhonderd jaar nadat de grondlegger van het humanisme zijn beroemdste werk ‘Lof der Zotheid' schreef, opent burgemeester Opstelten het educatief centrum. Hier kunnen bezoekers zich verdiepen in het gedachtegoed van Erasmus.

“Rotterdammers weten veel te weinig van Erasmus”, zegt Gré Ploeg, directeur van het nieuwe Erasmushuis. “Daarom willen wij zijn gedachtegoed bekend maken bij het publiek. Ik denk dat Rotterdam veel kan leren van zijn ideeën omtrent vrije wil, respect en tolerantie.”

"Wij willen zijn gedachtegoed bekend maken bij het publiek"

Initiatieven

In de twee voorgaande decennia werden er meerdere malen diverse initiatieven vanuit de gemeente genomen, maar die liepen op niets uit. “In 1999 kwam men met het idee voor een paviljoen bij de Erasmus Universiteit”, vertelt directeur Ploeg. “Maar dat vond ik helemaal niks. Dan zou het slechts een klein archief worden met werken van Erasmus.”

Grotekerkplein

Na een nieuwe start werd het Grotekerkplein gekozen als locatie voor het huis. Op Grote Plein 5 verrijst een centrum met allerhande info over de beroemde Nederlandse filosoof. Gré Ploeg: “Er zijn twee exposities: ‘Erasmus in Europa' en een tijdlijn van 0-70. Daarnaast zijn er computers met alle informatie over Erasmus en wordt er een filmpje getoond over zijn leven. In de winkel zijn onder meer vlotgeschreven brochures te koop over het standbeeld.”

Voor lage bezoekersaantallen heeft Gré Ploeg geen angst. "Er staan dagelijks minimaal honderd mensen bij het Erasmusbeeld. Als die allemaal naar het huis komen..."

Burgervader Opstelten opent 28 oktober om 20.00 uur het Erasmushuis. Hoogstwaarschijnlijk wordt hij bijgestaan door Kermit Erasmus, de kersverse Zuid-Afrikaanse aanwinst van voetbalclub Feyenoord.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-09-11 13:23:16 - 519

Dit past bij 'Rotterdam krijgt eindelijk Erasmushuis'

1 reactie