1

Open Monumentendag 2008 dit weekend van start

'Speuren naar sporen' in heel Nederland

Redactioneel door

archief oud artikel 12 september 2008 In het weekend van 13 en 14 september vindt de jaarlijks terugkerende Open Monumentendag plaats. Het thema is 'Sporen'. Ruim 350 gemeenten bieden u gratis toegang tot meer dan 3000 gebouwen en monumenten. Door heel Nederland kunt u 'speuren naar sporen'.

Het thema is speciaal gekozen om meer aandacht te vragen voor bouwkunst en archeologie. De stichting hoopt dat de mensen het historische perspectief gaan zien van de vele bezienswaardigheden. Dit willen ze uitdrukken in landschappen, steden en dorpen, en monumenten.

Europees evenement

De dagen zijn onderdeel van de Europese Open Monumentendagen ('European Heritage Days'). In 49 landen vindt het Evenement plaats. Elk land kiest zelf het thema en een eigen datum tussen eind augustus en begin oktober. Onze zuiderburen (Vlaanderen) hebben bijvoorbeeld als thema 'De Tweede Wereldoorlog'.

Invloeden

De Monumentendag heeft in Nederland veel Europese invloeden. Zo zijn er een aantal buitenlandse architecten geweest, die gewerkt hebben met internationale bouwmaterialen. Met name in Haarlem is er veel aandacht voor internationale invloeden. Een Vlaamse bouwmeester heeft zijn invloed laten gelden op de architectuur van de stad.

Wil jij ook 'speuren naar sporen' in jou omgeving? Bezoek deze website. Kijk voor meer algemene informatie klik hier.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:22:23 · Gepubliceerd: 12 september 2008 - 338

Dit past bij 'Open Monumentendag 2008 dit weekend van start'