1

Openluchtmuseum brengt weer leven in de brouwerij

Wens museumdirecteur Vaessen komt na dertien jaar uit

Nederlands Openluchtmuseum Nieuws door

archief oud artikel 21 december 2007 Arnhem, Gelderland Het Nederlands Openluchtmuseum brouwt sinds deze maand zijn eigen bier. Donderdagmiddag werd de brouwerij feestelijk geopend. "Dertien jaar geleden was ik al van plan brouwerij De Roskam weer in werking te stellen."

Voor 3,70 euro kunnen bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum donderdag een pint bier drinken. De Brabantse brouwerij De Roskam, in 1940 in het museum herbouwd, is in december weer tot leven gewekt, maar eigenlijk is dat een leugentje. In de splinternieuwe brouwerij naast het museumcafé wordt het eigenlijke bier gebrouwen. "Voor het eerst  sinds 1922 wordt er in Arnhem weer bier gebrouwen", aldus museumdirecteur Jan Vaessen. De Arnhemse amateurkampioen bierbrouwen Rob Meijer is door het museum aangetrokken om het speciaalbier te brouwen. Hij brouwt het witbier en pilsener.

Wens

Vaessen, zelf meer een jeneverliefhebber, zei bijzonder trots te zijn op het door zijn museum gebrouwen bier. Ook geeft hij bezoekers uitleg hoe het bier gebrouwen wordt. "Bij mijn komst dertien jaar geleden was ik al van plan De Roskam weer in werking te stellen. Net als alle andere attracties in ons museum hoort deze brouwerij in werking te zijn." In de historische brouwerij wil het Arnhemse mensen laten zien hoe het goudgele gerstenat vroeger gebrouwen wordt. "Deze moderne brouwerij staat daarmee in schril contrast, hier kunnen mensen zien hoe onze brouwer het vandaag de dag maakt. Bovendien geeft de tentoonstelling informatie over de sociale geschiedenis van het bier."

't Goeie Goet

Het museum maakt er geen geheim gewoon geld te willen verdienen aan het bier. Aan de prijzen op het krijtbordje in het museumcafé is dat ook te zien. Voor bijna vier euro krijgen bezoekers een forse pint bier. Wie een geschenkverpakking van 't Goeie Goet – met daarin een stenen kruik en pint, zoals het museum het bier noemt - mee naar huis wil nemen, betaalt 17,50 euro. Daar staat tegenover dat het gerstenat niet te vergelijken is met het standaardbier van doorsnee brouwers. Kritische bezoekers kunnen het bier ook eerst proeven.

Brouwerij De Roskam bestaat sinds de 18e eeuw

Al in 1940 werd in het Nederlands Openluchtmuseum brouwerij De Roskam herbouwd. De brouwerij uit het Brabantse dorp Ulvenhout werd in 1937 gekocht door het Arnhemse museum. Aan het einde van de 18e eeuw werd de brouwerij opgericht door Cornelia van der Vreeken, de vrouw van Aernout Nooren. Haar zoon Adriaen exploiteerde vanaf 1790 de brouwerij. Hij gaf het fabriekje waarschijnlijk de naam De Koe mee. Later veranderd in De Roskam. Sindsdien produceerde de familie generaties lang bier in het Brabantse dorpje. Tot 1925. In dat jaar besloot Henri Nooren, wiens dochter donderdag bij de opening aanwezig was, zijn brouwactiviteiten stop te zetten. Belangrijkste reden is de opvolging. Zoons heeft hij niet. Zijn dochters zijn niet in beeld om de brouwerij voort te zetten. Bovendien dringt de overheid bij de Nederlandse brouwerij sterk aan op modernisering. Daar heeft Nooren geen zin in, waarna hij er een punt achter zet. Een film in de nieuwe brouwerij laat zien hoe de biergeschiedenis van de familie Nooren verlopen is. Ter nagedachtenis aan de brouwers wiens bier weer tot leven is gewekt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 december 2007 - 1192