1

Kinderen gratis naar museum

Overheid reserveert 5,4 miljoen

Nieuws door

archief oud artikel 17 september 2008 Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 1 september 2009 gratis naar het museum. Dit is gisteren op Prinsjesdag bekend gemaakt. Het ministerie van Cultuur heeft 5,4 miljoen euro begroot voor een experiment dat zeker vier jaar duurt.

Het gaat om toegang tot de rijksmusea en andere reguliere musea. “Het Torture-museum in Amsterdam valt er dus niet onder”, licht cultuurminister Plasterk (PvdA) toe.

Niet eens

De Nederlandse Museumvereniging was het aanvankelijk niet eens met het gereserveerde bedrag van. Er was een jaarlijkse bijdrage van negen miljoen euro nodig om geen verlies te draaien. Na een aantal gesprekken met Plasterk gingen de musea toch akkoord.

Buiten boot

Niet alle musea komen in aanmerking voor een deel van de subsidie. Een groot aantal musea zijn bijvoorbeeld niet gecertificeerd, zijn niet aangesloten bij een stichting, of hebben hun erfgoed niet geregistreerd. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Barneveld is een van de particuliere musea die buiten de boot valt.

'Wel jammer'

“We zijn er niet voor benaderd”, vertelt eigenaar Kees Bakker. “We zijn wel geaccepteerd als particulier museum, maar onze inhoud is niet geregistreerd.” Bakker vindt het 'wel jammer'. “Elke subsidie is natuurlijk meegenomen. Het museum trekt jaarlijks 40.000 bezoekers!”

Dertig procent

De maatregelen van de overheid moeten het museumbezoek en deelname aan andere culturele activiteiten onder de jeugd bevorderen. Plasterk wil dat in 2011 het aantal museumbezoeken onder kinderen tot 12 jaar met dertig procent is toegenomen ten opzichte van dit jaar.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 september 2008 - 1134

Dit past bij 'Kinderen gratis naar museum'