Kunstwerken Paul Citroen blijven in Overijssel

Provincie Overijssel weet aankoop perfect te timen

Nieuws door

archief oud artikel 19 september 2008 Zwolle, Overijssel De provincie Overijssel heeft negentien belangrijke kunstwerken uit de collectie van Paul Citroen aangekocht. Museum de Fundatie in Zwolle had de werken al in bruikleen, maar kan nu blijvend genieten van de Nederlandse kunstschilder.

De timing is perfect. Komende zondag begint namelijk de tentoonstelling: 'Paul Citroen tussen modernisme en portret'. "Het is een geweldige verrassing", vertelt woordvoerder Koen Schuurhuis van museum de Fundatie. "Het probleem met bruikleen is dat sommige werken wel eens verdwijnen. Nu hebben we zekerheid dat ze in ons bezit blijven."

Er is meer dan alleen Citroen, hoor

De komende dagen arriveren de laatste schilderijen bij het museum. Schuurhuis: "Over twintig minuten halen we het schilderij Metropolis uit een kist. Dit meesterwerk komt speciaal voor de tentoonstelling naar Nederland toe." Metropolis (1923) is Citroens beroemdste kunstwerk: een fotocollage van een futuristische stad. Metropolis inspireerde Erich Pommer om de beroemde gelijknamige sciencefictionfilm te produceren.

Begin februari is de tentoonstelling over Paul Citroen afgelopen. "Een paar stukken blijven permanent in het museum, maar de rest lenen we uit aan andere musea", geeft Schuurhuis toe. "Anders hangt het museum helemaal vol met zijn nalatenschap. Er is meer dan alleen Citroen, hoor."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 september 2008 - 2870

Dit past bij 'Kunstwerken Paul Citroen blijven in Overijssel'

2 reacties: