Zoogdiersoorten met uitsterven bedreigd

Rode lijst van IUCN verschenen

Nieuws door

archief oud artikel 6 oktober 2008 1.200 van de ruim 5.400 zoogdiersoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de vandaag verschenen rode lijst van de IUCN, de International Union for Conservation of Nature. De organisatie spreekt van een ware ‘uitstervingscrisis'.

Een op de vier zoogdiersoorten is zijn leven in de natuur niet zeker. Sinds 1500 zijn al minstens 76 zoogdiersoorten uitgestorven. Het werkelijke aantal bedreigde diersoorten kan nog hoger uitvallen, aangezien de onderzoekers van 836 dieren niet genoeg gegevens hebben kunnen verzamelen.

'We hebben geen excuses meer om vanaf de zijlijn toe te kijken'

Iberische Lynx

De studie van de IUCN, een internationaal samenwerkingsverband van overheden en circa negenhonderd natuur- en milieuorganisaties, toont dat 188 zoogdiersoorten zich in de hoogste categorie van bedreigde soorten bevinden. Hieronder ook de Iberische Lynx, waarvan de huidige populatie tussen de 84 en 143 wordt geschat. Oorzaak: onvoldoende prooi (konijn).

Bijna 450 zoogdiersoorten behoren tot de categorie ‘Bedreigd'. De Tasmaanse duivel, één van deze soorten, is in deze categorie geplaatst nadat de populatie de laatste tien jaar met zestig procent verminderde. Een fatale, infecterende gezichtskanker ging hieraan vooraf.

Tekens van herstel

De resultaten tonen echter ook aan dat goede beschermingsmaatregelen de uitsterving kunnen terugdringen. De IUCN merkt op, dat vijf procent van de behandelde zoogdiersoorten tekens van herstel tonen.

Voorbeeld van dit herstel is het Chinese Pater-Davidshert. Het dier staat als ‘uitgestorven in het wild' te boek, maar volgens de onderzoekers bestaat de kans dat de soort weer kan worden uitgezet. De populaties groeien namelijk hard in gevangenschap.

'Geen excuses'

“Hoe langer we wachten, hoe duurder het wordt om in de toekomst uitsterven te voorkomen”, zegt dr. Jane Smart, hoofd van IUCN's ‘Soorten Programma'. “We weten welke soorten bedreigd zijn, wat de bedreigingen zijn en waar. We hebben geen excuses meer om vanaf de zijlijn toe te kijken.”

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 oktober 2008 - 1309

Dit past bij 'Zoogdiersoorten met uitsterven bedreigd'

1 reactie