De leukste Cinekidfilms op een rijtje

Cinekid Filmfestival |  deel via WhatsApp | Recensie door

Recensies over de nieuwste kinderfilms en series

17 oktober 2008 Amsterdam, Noord-Holland Het is herfstvakantie, de kinderen zijn thuis, maar het regent. Geen nood! Zaterdag 18 oktober begint het Cinekid filmfestival in Amsterdam. Samen met de kinderen lekker onderuitgezakt genieten van mooie, spannende en vooral nieuwe films en televisieseries. Van een klein festival in de herfstvakantie is Cinekid inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement met een exotisch tintje…

Producties uit Pakistan, Iran en Japan maken deel uit van de uitgebreide selectie van 500 producties die voor het festival is gemaakt. Ook uit Nederland komen veel nieuwe televisieseries en films zoals: ‘Snuf de Hond’ en ‘De brief voor de koning’. Alle producties zijn in categorieën ingedeeld. En voor het beste televisieprogramma is er de Cinekid Kinderkastprijs. Voor deze prijs zijn zes programma's genomineerd door een vakjury. Kinderen mogen op de website hun stem uitbrengen. De prijs wordt op 25 oktober in Amsterdam uitgereikt. Maar eerst zijn tijdens de opening de ogen gericht op de Japanse animatie film ‘Ponyo on the Cliff by the Sea’, die dan in premiere gaat.

Ponyo

De film ‘Ponyo on the Cliff by the Sea’ is in Japan in korte tijd uitgegroeid tot één van de meeste populaire. Het verhaal gaat over het kleine goudvisje Ponyo die vriendschap sluit met een vijfjarig jongetje. Haar liefste wens is om een echt meisje te worden en bij Suseke te blijven. Op enorme golven lijkt ze haar doel te bereiken, maar het verhaal neemt een magische wending. Het goudvisje Ponyo vertedert de kijker en ook haar vriendje Suseke heeft een schattig karakter. Hoewel het verhaal soms een beetje rommelig is blijft het een leuke film voor jonge kinderen. De film ‘Ponyo on the Cliff by the Sea’ is gemaakt door Hayao Miyazaki, een van de bekendste makers van Japanse tekenfilms. Zijn films gaan meestal over een sterk meisje of een sterke vrouw. Spanning, vriendschap en magie voeren in deze productie de boventoon. Een film die je niet mag missen!

Rambow

Net als Ponyo neemt de volgende film ook deel in de competitie. Son of Rambow gaat over stoere jongens. Gemaakt door regisseur Garth Jennings ademt deze productie een jaren ’80 sfeer uit. Met goede, passende muziek blijft het verhaal boeien en verrassen. Het verhaal gaat over Will Proudfoot die strenggelovig wordt opgevoed. Maar wanneer hij in aanraking komt met de kwajongen Lee komt de belhamel in hem naar boven. Samen maken ze een film over de zoon van Rambo, die gespeeld wordt door Will. Dit project brengt hen soms flink in de problemen. Avonturen, kwajongensstreken, maar als het erop aankomt, ware vriendschap. Het verhaal behandelt grote thema’s als geloof en trouw, maar weet de doelgroep goed in het oog te houden. De vele hilarische scènes houden het verhaal levendig en laat ook volwassenen hardop lachen.

Pim en Pom

Een nieuwe kinderserie van Nickolodeon beleeft ook haar premiere tijdens Cinekid.Twee eigenwijze katjes spelen de hoofdrol in de serie Pim en Pom. Pim en Pom zijn getekend door Fiep Westendorp. Het programma is erg leuk voor kleine kinderen vanaf vier jaar. De stemmen zijn van Georgina Verbaan en zij doet dit erg goed. De twee katten maken in hun leventje heel wat mee en zijn erg vermakelijk. Verder niet al te veel poespas, gewoon een leuke nieuwe kinderserie.

Sterke verhalen

Een andere nieuwe tv-serie is ‘Sterke verhalen uit Zoutvloed’. Vers van de pers, geproduceerd door de VRPO, een serie mysterieuze verhalen over de kinderen uit Zoutvloed. In elke aflevering staat een ander kind centraal. Maar in elk verhaal komen er ook weer kinderen terug. Maar één persoon is wel altijd aanwezig en dat is de geheimzinnige Tepper. Hij luidt elk verhaal in door zijn belletje te rinkelen. Hij houdt altijd een oogje in het zeil. Maar onthoud goed dat niets is wat het lijkt…

Medialab

De hele dag films kijken is ook niet alles, tijd om een beetje actief te worden. Daarvoor hoef je tijdens het festival niet ver. In het 1200m2 grote Medialab in de Zuiveringshal West zijn verschillende workshops te volgen. Leren acteren, presenteren of filmen? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Houdt ook de Cinekidklappers in de gaten. Dit zijn 100 films die er toe doen tussen peuter en puberbestaan. Films waar kinderen echt plezier aan beleven en door deskundigen beoordeeld. Kaartverkoop en meer informatie is beschikbaar op de website van Cinekid.

Cinekid filmfestival ,
Cultuurpark Westergasfabriek
18 oktober tot en met 26 oktober 2008

Toegangsprijs: 6,- voor film, 5,- voor televisie en 6,- voor het Medialab.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-10-15 12:27:25 · Gepubliceerd: 2008-10-14 16:40:54 - 4370