Nederlanders gek op Sinterklaas

Van alle Nederlandse tradities is pakjesavond de populairste

Nieuws door

archief oud artikel 3 november 2008 Beschuit met muisjes eten, oliebollen en paaseieren verven. Het zijn allemaal tradities die de Nederlanders belangrijk vinden. Maar op nummer één staat pakjesavond. Dit werd zaterdag bekend uit een onderzoek uitgevoerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur(NCV).

Duizenden Nederlanders werd tijdens dit onderzoek gevraagd naar de belangrijkste traditie van ons land. Daar kwam een top 100 uit, die zaterdag 1 november werd gepresenteerd tijdens de opening van het Jaar van de Tradities. Koningin Beatrix opende het jaar feestelijk in Hilversum. Verder staat het kaarsjes uitblazen op verjaardagen en haring happen in de top tien.

Tradities en rituelen

Ook tradities uit andere culturen komen in de top 100 voor. Na het herdenken van 4&5 mei op de dertiende plaats komt het Suikerfeest. Ook het Surinaamse broodje Pom doet het goed. Veel verschillende tradities bestaan in Nederland naast elkaar, oude en nieuwe. Dit jaar brengt het NCV de tradities en rituelen in Nederland in beeld door onder andere een reizende tentoonstelling. Op die manier hopen ze tradities levend te houden en hun achtergrond te achterhalen. De complete top 100 is te vinden op de website van het NCV.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 november 2008 - 2824

Dit past bij 'Nederlanders gek op Sinterklaas'

1 reactie