1

Diep in de zee

In Museon Den Haag begint de expositie ' Ontdek de geheimen van de diepzee'

Museon Den Haag Redactioneel door

archief oud artikel 27 januari 2009 Den Haag, Zuid-Holland Diep, heel diep in de zee leven de meest wonderlijke dieren. Het is één van de weinige plaatsen waar bijna niemand ooit is geweest, een plek waar zelfs de zon niet doordringt. In het Museon in Den Haag krijgen bezoekers tot 31 mei 2009 de kans deze geheimzinnige wereld zelf te ontdekken. Ga op onderzoek uit en duik naar de bodem van de zee!

Met traditionele middelen is het onmogelijk om in de diepzee door te dringen. Dit komt doordat de temperatuur onder het vriespunt ligt en het aardedonker is. Aquanauten, astronauten van de diepzee, gaan met behulp van de nieuwste apparatuur op reis en geven in het Museon bezoekers de gelegenheid om dit zelf te beleven. Ga duiken tot 4,5 meter diepte in de duikboot Alvin en zelf de robotarm bedienen. Ontmoet de kokerwormen met rode koppen of probeer schelpen zo groot als borden te pakken te krijgen.

Kopje onder

Maar voordat Alvin te water gaat moet er een checklist afgewerkt worden en met een druk op de juiste knoppen gaat de reis beginnen! De robotarm kan door het 10cm grote venster bedient worden. En met een ROV, een op afstand bedienbaar voertuig, wordt de Titanic onderzocht. De voorwerpen op het dek moeten geanalyseerd worden samen met een andere bezoeker. Maar voor het echte ‘onder water gevoel’ is er de Onderwatertuin die met de Alvin te bekijken is. Vindt leven op de bodem van de zee en ontmoet de 500 levenssoorten, die wetenschappers de laatste jaren hebben ontdekt.

Missie

Behalve dat de expositie vooral heel leuk is, heeft het Museon een duidelijk doel voor ogen. De expositie benadrukt het belang van geologie, geschiedenis, biologie en scheikunde voor diepzee-onderzoek. Door middel van dit onderzoek wordt er meer informatie verkregen over onze huidige en toekomstige wereld. De expositie is een samenwerkingsverband van het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) in Massachusetts, Evergreen Exhibitions in Texas, NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en SMIT Salvage.

Meer activiteiten

De expositie ‘Ontdek de geheimen van de diepzee’ is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Op de website van het Museon staan nog meer leuke activiteiten voor aquanauten van 6 tot 14 jaar. Voor groepen worden bij deze tentoonstelling educatieve programma’s aangeboden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 januari 2009 - 1477