Panorama Mesdag bedreigt met sluiting

Panorama Mesdag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bouw parkeergarage zorgt voor verzakking museum

2 januari 2008 Den Haag Centrum, Zuid-Holland Museum Panorama Mesdag moet mogelijk tijdelijk dicht wegens instortingsgevaar. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

'Panorama Mesdag schudt op grondvesten', kopt het landelijke dagblad. De bouw van een parkeergarage, dat toebehoort aan een nieuw Hilton Hotel, bedreigt het Haagse museum. Panorama Mesdag, een rijksmonument, dreigt door de werkzaamheden, op twee meter afstand van het gebouw, te verzakken. Er zijn zelfs risico's op instorting. "Het aanbrengen van boorpalen en damwanden als voorbereiding voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage heeft geleid tot een alarmerende – drie keer meer dan verwachte – verschuiving van enkele kolommen van de constructie van het historische panoramagebouw", zo meldt het museum op haar website.

Kort geding

In december stonden de projectontwikkelaar en de aannemer al voor de rechter. Met het kort geding op 11 december wilde het museum ervoor zorgen dat de bouw stilgezet werd. De rechter stelde tien dagen later echter het museum in het ongelijk. Deze week dient er weer een kort geding: nu tegen de gemeente Den Haag. "Het Panorama verwijt de gemeente regels te stellen die niet strikt genoeg zijn om schade te voorkomen en ernstige gevolgen uit te sluiten. Ook meent Panorama Mesdag dat de gemeente heeft nagelaten de bouwplannen te toetsen aan de Monumentenwet en de gemeentelijke regeling ‘Schade aan belendingen bij uitvoering bouwprojecten’", aldus het museum.

Dicht

Directeur De Jong vreest dat het museum door een nieuwe negatieve uitspraak van de rechter, dicht moet. "De grenzen zijn zo onduidelijk en dit gebouw heeft zo’n speciale constructie dat ik in deze situatie geen verantwoordelijkheid meer kan dragen voor de veiligheid van de bezoekers", zegt ze in de Volkskrant.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-01-02 09:49:15 - 1690