1

Proef afbranden heide Sallandse Heuvelrug

Insecteneters profiteren van maatregel

Nieuws door

archief oud artikel 3 januari 2008 Holterberg, Overijssel De Sallandse Heuvelrug moet aantrekkelijker worden door het afbranden van kleine percelen heide. Donderdag begint waarschijnlijk de drie maanden durdende proef. "De brandweer is erbij voor als het onverhoopt mis gaat."

Het project van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer moet ervoor zorgen dat het heidegebied gevarieerder wordt. Eén hectare op de Sprengelerberg is aangewezen als proefgebied. Voor het broedseizoen stoppen de natuurorganisaties met het branden.

De natuurbeheerders proberen de heide momenteel nog gevarieerd te maken met een andere methode, zegt Schouten. "Dat maaien en plaggen doen we al jaren. Branden hebben we nog nooit gedaan. Door het branden blijven de voedingsstoffen in de bodem, bij de andere methodes gaan die verloren. Eigenlijk komen er op een oude, voedingsrijke bodem nieuwe plantjes", zegt Jos Schouten van Natuurmonumenten desgevraagd.

Insecten

De heide wordt zo aantrekkelijk voor diverse diersoorten, maar zal vooral insecten aantrekken, verwacht Schouten. "Zoogdieren, vogels en insecten zijn in verschillende periodes in het jaar op diverse plekken op de hei te vinden. Bijvoorbeeld om eitjes te leggen of voedsel te zoeken. De nieuwe stukken zorgen dat dat aantrekkelijker voor hen wordt", licht hij toe. Soorten als nachtzwaluw en zandhagedis, insecteneters, moeten van de maatregelen profiteren. Ook de korhoen moet er baat bij hebben. Kuikens hebben behoefte aan open plekken waar ze zich in de zon kunnen opwarmen.

Wind

"Waarschijnlijk beginnen we vrijdag met de werkzaamheden. Dat hangt van de wind af", zegt Schouten. Het afbranden moet persé in de vorstperiode gebeuren, omdat de heidestruiken door de droogte snel en volledig verbranden. Bovendien lopen de kleine dieren en insecten die dieper in de grond overwinteren.

Publiek

In aanwezigheid van de brandweer wordt vrijdag waarschijnlijk het eerste stuk heide afgebrand. "De brandweer is erbij om te voorkomen dat er wat mis gaat." Het is niet bedoeling dat het publiek naar de branden komt kijken, waarschuwt Schouten. "Ze zijn hier altijd welkom, maar dit iets waar we geen mensen bij willen hebben. We zullen ze netjes verzoeken zich naar elders te begeven."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 januari 2008 - 1051

Dit past bij 'Proef afbranden heide Sallandse Heuvelrug'