1

Nog niet schaatsen op echt natuurijs

Vijvers en meren zitten niet dicht

Schaatsbanen in Nederland Nieuws door

archief oud artikel 29 december 2008 Het is koud in Nederland. Maar helaas nog niet koud genoeg! Vandaag wordt er op veel natuurijsbanen nog niet geschaatst.

Er is een groot verschil tussen ondergespoten weilanden en echt natuurijs. De ijsbanen die gebruik maken van ondergespoten weilanden openden dit weekend al. Daarvoor is een paar graden vorst genoeg. De kleine meertjes en vijvers zitten jammer genoeg nog niet dicht. Een paar dagen vorst is vereist.

"Hier in Heerde zit het ijs nog niet dicht", vertelt Johan Hogeboom van Natuurijsbaan de Hank. "Kijk, laatst hadden we een nachtje vorst en toen zat het ijs al dicht. Nu waait de wind over de lengte van de baan, waardoor het maar niet dicht wil." Toch verwacht Hogeboom dat de natuurijsbaan, die normaal dienst doet als haven, binnenkort dichtvriest. "Nog een paar dagen."

Ook Hans Hobert van de Wierdense IJsclub staat nog niet met zijn schaatsen op het ijs. "Het bestuur komt vanavond bij elkaar om te praten. Het ijs bevriest slecht, maar aan het eind van de week gaan we waarschijnlijk open." De gemeente Wierden gebruikt de vijver van de Wierdense IJsclub normaal als afwatering. "Deze week zijn de kleppen dichtgegaan, zodat er geen afwatering meer plaatsvindt", zegt bestuurslid Hobert. "Hierdoor hopen we dat het ijs sneller dichtvriest." Niet iedereen heeft trouwens zin om te schaatsen. "We hebben 100 dranghekken geplaatst rondom de vijver. Gisterochtend troffen we er een aantal op en onder het ijs aan. Dat is erg jammer."

Overzicht

Wie wil schaatsen op echt natuurijs moet dus nog even geduld hebben. Wel kan er geschaatst worden op de vele kunst- en neppe natuurijsbanen. Alle schaatsbanen in Nederland zijn te vinden op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 december 2008 - 1260