Museum Rock Art: muzikale must aan Hollandse kust

Museum Rock Art |  deel via WhatsApp | Reportage door

"Het Nederlands Popmuseum wordt zóó groot en zóó geweldig"

17 januari 2009 Hoek van Holland, Zuid-Holland Nog nooit heeft een bezoeker het Rock Art museum chagrijnig verlaten, belooft eigenaar Jaap Schut. Hij schuift de rockmuziek nog wat harder. "Weet je wie dit is? Nee? Het is BZN. Dat had je niet gedacht hè, dat zij ook gewoon een stoere rockband zijn geweest?" In museum Rock Art in Hoek van Holland maak je echt kennis met muziek en de muzikanten. Posters, foto's, t-shirts, gouden platen en zelfs de studio uit het schip van Radio Veronica. De muziekpassie en verzamelwoede van de 47-jarige eigenaar, hebben het museum in nog geen tien jaar tijd groot gemaakt. Groot en heel compleet.

Jaap Schut is alles behalve een doorsnee museumdirecteur en dat wil hij ook nooit worden. Hij spreekt bijna met iedere bezoeker. Niet van directeur tot bezoeker, maar zoals een muziekliefhebber praat met een andere muziekliefhebber. Gepassioneerd. "Je kunt veel van bezoekers leren", vindt Schut, "maar je moet wel de tijd nemen om naar ze te luisteren. Als je directeur bent van een groot museum, wordt dat steeds moeilijker."

Nederlands Popmuseum

Jaap Schut zal het zelf aan den lijve ervaren, dat van dat grote museum, want hij heeft grote plannen. Binnenkort ("ruwe schatting: 2012") moet er namelijk een nieuw museum komen: het Nederlands Popmuseum. In een prachtig gebouw aan de haven van Den Haag komt het museum te staan. Jaap Schut praat snel en enthousiast over het museum. "Het wordt een geweldig complex, met restaurants, podia, een documentatiecentrum en natuurlijk de hele verzameling."

Doorzettingsvermogen

Het ontwerp voor het nieuwe museum is al af en alles wijst er op dat het echt gaat gebeuren. "En of! Dat museum gaat er sowieso komen." Als Jaap Schut iets heeft (behalve dan heel veel muziekrelikwiën), dan is het doorzettingsvermogen. Niet lullen maar doen. Wie door het 'oude' museum loopt, ervaart het doorzettingsvermogen van Schut. Er hangt een geur van noeste arbeid en grote passie.

Veel, héél veel spullen

Aan de achterkant van het museum staat een bar. Terwijl Jaap Schut een nieuwe CD opzet (The Beach Boys), laat hij zijn koninkrijk zien. "Loop maar mee, dan beginnen we vooraan." Concertposters, gouden platen, bühnekleding en de andere relikwieën (in totaal heeft Schut er zo'n 90.000). Kijk, daar hangt het witte jasje van Frans Bauer. "En deze laarzen heb ik cadeau gekregen van Guus Meeuwis."
"Nou, dit is dan de boordstudio van het schip van Radio Veronica. Origineel. En daar staat de studio die ze op het land gebruikte. Ook origineel." Schut vertelt het op een droge toon, alsof het normaal is dat hij al deze spullen heeft. Alsof hij in een keukenshowroom werkt en z'n klanten rondleidt. "Dan lopen we nu naar boven, dan laat ik je het drumstel van Golden Earring nog even zien." Onderweg stopt Schut nog even om een paspop in een vitrine te laten zien. Het draagt een door Anouk gedragen t-shirt. Lucky paspop.

Toewijding

Het museum is nu nog klein, maar al wel heel goed georganiseerd en de collectie is duidelijk met veel toewijding verzameld. Jaap Schut kan niet wachten tot het nieuwe museum er is, maar is tegelijkertijd ook erg blij met het pand wat hij nu heeft en de klanten die hij over de vloer krijgt. "Het is echt geweldig. De mensen staan hier soms voor de deur te wachten tot we openen. Steeds meer mensen horen van ons. We krijgen dan ook steeds meer bezoekers, zelfs al zitten we niet op een normale museumlocatie, maar op een industrieterrein."

Jaap Schut had gelijk: het is niet mogelijk het museum chagrijnig te verlaten. Met een brede glimlach en grote bewondering naar de uitgang. Daar is nog de museumshop. In dit winkeltje kunnen bezoekers onder meer miniatuurgitaren kopen van alle bekende gitaristen. De minigitaren van Golden Earring en miniatuurdrumstel van Cesar Zuiderwijk heeft het museum zelf laten ontwikkelen. Nergens anders te koop dan in de shop van Museum Rock Art. Uniek, net als het museum. Geweldig: Rock on!

Tot en met 28 maart 2009 toont museum Rock Art de expostie '50 jaar Nederpop'.
Het museum is van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend, net als iedere eerste zondag van de maand. Entreeprijs: € 3,50.
Foto 1. De originele studio van Radio Veronica.
Jaap Schut kijkt naar het drumstel van Golden Earring. Eén van zijn paradepaardjes.

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:56:03 · Gepubliceerd: 2009-01-15 11:45:53 - 3086