Museum voor Marten Toonder

Stichting Toonder Auteursrecht wil in 2012 een Toonder Museum

Nieuws door

archief oud artikel 10 februari 2009 Amsterdam, Noord-Holland "Geld speelt geen rol", zei de legendarische Olivier B. Bommel meer dan eens. Voor een Toonder Museum speelt geld juist wel een rol. De stichting die het auteursrecht van Toonders beheert wil in 2012 - het honderdste geboortejaar van Marten Toonder - een Toonder Museum openen. Het museum moet komen in Rotterdam (geboortestad) of Amsterdam (thuisplaats van de Toonder Studio).

Charles Loyen, leidinggevende van Stichting Het Toonder Auteursrecht, klinkt hoopvol. "Er staat nog niets vast, maar we hebben de wens, het streven, om in 2012 een Toonder Museum te openen." Het was een van de wensen van Marten Toonder, zegt Loyen: "Marten Toonder stierf in 2005 en één van zijn wensen was dat er een Toonderhuis - in wat voor een vorm dan ook - zou komen. Daar gaan we nu dus mee bezig."

Leuk museum

"Het museum moet leuk zijn voor alle leeftijden. Vijftig-plussers zijn het best bekend met Toonders, maar jongere generaties moeten ook worden aangesproken", zegt Loyen. Het moet ook een doe-museum worden. "Het moet natuurlijk ook gewoon een leuk museum worden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf een korte animatie maken."

Parbleu!

De Stichting heeft informeel gesproken met Amsterdam en Rotterdam, om te bekijken of er überhaupt belangstelling van de steden is voor een Toonder Museum. "Het gaat natuurlijk vooral om geld", zegt Loyen. "Een museum opzetten kost een hoop geld en we moeten dus kijken hoe we dat rond krijgen." 'Zaken zijn zaken', zou Bul Super zeggen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-02-10 16:51:26 - 791

Dit past bij 'Museum voor Marten Toonder'

2 reacties: