Cruiseschip twee keer zo vuil als vliegtuig

Cruiseschepen vervuilender dan veel mensen denken

Nieuws door

archief oud artikel 17 februari 2009 Een cruiseschip vervuilt bijna twee keer zo veel als een vliegtuig, berekende milieu-organisatie Climate Care. "Ze gebruiken bovendien de goedkoopste en smerigste stookolie."

De internationale krant The International Harold Tribune schreef hier op 14 februari over. Justin Francis, Mede-oprichter van CO2-compensatiebedrijf Climate Care, vertelt in deze krant over de onderschatte vervuiling van de cruise-industrie.

Twee maal zoveel

"We weten nu dat cruiseschepen bijna twee maal zoveel vervuilen als vliegtuigen. Daar komt bij dat veel passagiers naar de haven vliegen voordat ze aan boord komen." Een andere milieu-organisatie, Friends of the Earth's Clean Vessles Campaign, vergelijkt cruise-schepen met 'drijvende steden'.

Cijfers

Het krantenartikel in de IHT heeft de vervuiling van cruiseschepen in cijfers uitgedrukt. Een groot cruiseschip dat een week vaart, produceert naar schatting:

  • 800.000 liter afval;
  • 95.000 liter door olie vervuild water;
  • 44.000 liter 'afvaldrap';
  • 492 liter andersoortig gevaarlijk en soms giftig afval.

Dringend beroep

De milieu-organisaties doen een dringend beroep op de cruise-industrie om minder te vervuilen. Dat zouden ze volgens het artikel in de IHT kunnen doen door schonere brandstof te gebruiken en zuiniger met energie om te springen aan boord.
Ook goed nieuws: meer en meer cruisebedrijven investeren in duurzaamheid en zuiniger varen. Daar moeten de klanten uiteindelijk wel voor betalen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 februari 2009 - 2712

Dit past bij 'Cruiseschip twee keer zo vuil als vliegtuig'