1

Doe een dagje Den Bosch

Beklim de Sint-Jan en eet een Bossche bol

Dagje uit in Den Bosch Redactioneel door
Foto 1. Een must tijdens een dagje Den Bosch: Het Noordbrabants Museum. Foto: Het Noordbrabants Museum © Joep Jacobs.

9 november 2020 bijgewerkt: 16 november 2022 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Carnavallers noemen haar Oeteldonk, maar de meeste mensen kennen de stad beter als Den Bosch of 's-Hertogenbosch. De stad is bekend om de Bossche bol en ook om de prachtige Sint-Janskathedraal. Tijd voor een ontdekkingstocht door deze Brabantse hoofdstad met DagjeWeg.NL!

Bossche musea

De stad staat bol van culturele hoogtepunten. Moderne kunst vind je in het Design Museum Den Bosch. Het is een jong en levendig museum met een internationale, gespecialiseerde collectie en een gevarieerd tentoonstellingsprogramma. Ook is er nog het Jheronimus Bosch Art Center. Een vrij nieuw museum, maar het mag zeker niet ontbreken tijdens een dagje Den Bosch. Jheronimus Bosch was een schilder die leefde in Den Bosch. Replica's van zijn kunstwerken zijn te zien in het centrum. Het bekendste museum is het Noordbrabants Museum en staat midden in het centrum van de stad. Het Noordbrabants Museum is een museum over de cultuur, kunst en geschiedenis van Noord-Brabant.

Zien en doen

Onder heel het centrum van de binnenstad stroomt de Binnendieze. Tijdens een vaartocht met een fluisterboot leer je de stad op een heel andere manier kennen. De spanning van de donkere doorkijkjes, maar ook de schoonheid van bijvoorbeeld het stuk langs de stadswal met uitzicht over natuurgebied het Bossche Broek maken deze tocht tot een parel. Nog zo'n toeristische trekpleister is de Sint-Janskathedraal. Je kunt de kerk natuurlijk gewoon even binnenlopen. Maar doe eens gek! Want voor iedereen die nog een beetje fit in de benen is, is een beklimming van de toren een must-do. Tijdens de beklimming vertelt de gids van alles over het carillon, het uurwerk en de tentoonstelling over de geschiedenis, bouw en restauratie van de toren. De flinke klim over eeuwenoude trappen wordt uiteindelijk beloond met een prachtig uitzicht op 43 meter hoogte over de historische binnenstad.

Leuk voor kinderen

Ook voor kinderen is er genoeg te doen in Den Bosch. In Ballorig 's-Hertogenbosch kunnen ze even helemaal losgaan. Deze overdekte speeltuin is gigantisch en leuk voor alle weersomstandigheden. Ook leuk voor kinderen - en ook heel leuk voor volwassenen - is de Jeroen Bosch Tuin. Een prachtige stadstuin waar je kunt picknicken, spelen, wandelen en luieren. Bekijk wat er nog meer leuk is om te doen voor kinderen in Den Bosch.

Lekker bourgondisch

Brabanders zijn echte Bourgondiërs. In Den Bosch kan je dan ook heerlijk eten. Het lekkerste straatje van Den Bosch is de Korte Putstraat. Van begin tot het eind is deze straat gevuld met de heerlijkste restaurants. Loop eens binnen bij Restaurant Roels. Neem daarna een afzakkertje op de Parade, het uitgaansplein naast de Sint-Jan. Café Cinq is de plek voor een lekkere Bossche bol of een hippe cocktail.

Blijven slapen

Verliefd geworden op Den Bosch? Ga dan na één dagje niet naar huis, maar blijf overnachten. De Brabantse hoofdstad heeft genoeg keus. Boek een overnachting in Den Bosch.

Ook leuk

Foto 2. Bewonder de stad vanaf het water met een rondvaart over de Binnendieze. Foto: Varen over de Binnendieze, Kring Vrienden 's-Hertogenbosch.

Laatst gewijzigd: 2022-11-16 12:32:39 · Gepubliceerd: 9 november 2020 - 10854