Sint-Janstoren Den Bosch




Beklim de Sint-Janstoren in Den Bosch voor een prachtig uitzicht

Dé eyecatcher van Den Bosch is de Sint-Janskathedraal. Een prachtige kathedraal vol versieringen en met de fiere Sint-Janstoren, die hoog boven alles uittorent. Daar moet je zijn, want vanaf dit hoogste punt in de stad heb je een waanzinnig uitzicht. En ontdek je Den Bosch van boven! Maar dat is niet alles, want tijdens de beklimming van deze historische toren is nog veel meer te zien. Volg de gids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch de treden op en maak een reis terug in de tijd!

 Bezoek dagjedenbosch.com

Boven de kapel

Je tocht begint met 60 treden, niet de toren in, maar naar een brug. Huh? Dat is even onverwacht. Opeens loop je boven de doopkapel en zie je onder je de gewelven. Hier is het uitzicht al fantastisch. Maar de klim gaat nog veel verder, want aan het einde van de brug stap je de eigenlijke toren in en stap je op de smalle wenteltrap met zijn 218 treden. Een zware klim? Dat valt reuze mee, want onderweg stop je best vaak. Er is namelijk van alles te zien in de toren, waar de gids smakelijk over weet te vertellen.

Even naar het verleden

Tussen de eerste en tweede verdieping zit een groot luik, waar ooit de enorme klokken van de toren doorheen werden getild. Je ziet daar alles over in een kleine tentoonstelling over de bouw en restauratie van de toren. Daar kom je er ook achter dat de Sint-Janstoren eigenlijk helemaal niet bij de kathedraal hoort! Hij is namelijk een overblijfsel van de Romaanse kerk die eerst op deze plek stond. En is alleen bewaard gebleven, omdat het geld op was en ze niet verder konden met de bouw van de kathedraal. Het is slechts één van de leuke weetjes die de gids je onderweg vertelt.

Wat is dat voor cilinder?

Op de derde verdieping sta je opeens voor een oud smeedijzeren uurwerk, dat ooit de wijzers van de klok liet ronddraaien. Prachtig om van zo dichtbij te zien. Maar wat is die lange metalen cilinder vol gaten? Het doet wel een beetje denken aan de speelrol van een straatorgel… En dat klopt eigenlijk wel, want het blijkt de speeltrommel te zijn van de beiaard waar hij het carillon mee bespeelt. Wow, dat zie je niet elke dag!

Wat een uitzicht!

Via de luidzolder vol grote klokken (hier wil je niet zijn als ze gaan beieren!), het beiaardhuisje en de kleinere klokken van het carillon kom je uiteindelijk op de zesde verdieping en kun je naar buiten. Hier sta je 43 meter hoog boven de stad! En dat levert prachtige plaatjes op. Bij helder weer kijk je tot ver over de stadsgrenzen. Maar er is meer te zien! Allereerst het supergrote uurwerk waar je naast staat. De grote wijzer is zo'n 1.75 meter lang. Je hebt ook opeens een veel beter zicht op de vele, vele beeldjes die je amper ziet vanaf de straat. Zoals de waterspuwers en de mannetjes op de luchtbogen, waar opeens een duiveltje of vogel tussen zit. Ook daar weet de gids van alles over te vertellen!

Sint-Janstoren Den Bosch in Den Bosch leent zich ook goed voor een vriendinnendag en familiedag. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek dagjedenbosch.com

Sint-Janstoren Den Bosch
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.