Schilderijen kunstroof teruggevonden

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Acht kunstwerken in goede staat

9 maart 2009 Valkenburg, Limburg Bijna 22 jaar verdwenen en nu pas komen ze weer boven water. Acht ontvreemde schilderijen van grootmeesters als Brueghel en Renoir zijn teruggevonden. De geschatte waarde bedraagt 2,4 miljoen euro.

De Nationale Recherche hield afgelopen donderdag twee verdachten aan in de omgeving Valkenburg. De mannen hadden een koffer bij zich met zes schilderijen. In een huis in Walem werden vervolgens nog twee kunstwerken boven water gehaald. De bewoner van het huis en de twee mannen zijn aangehouden.

De acht schilderijen waren in 1987 in het bezit van kunsthandelaar Noortman in Maasstricht. Robert Noortman, handelaar in oude meesters, is twee jaar geleden op 60-jarige leeftijd overleden. Geruchten gaan dat Noortman de schilderijen zelf heeft verduisterd om het verzekeringsgeld van vijf miljoen gulden op te strijken. Het Korps Landelijke Politiediensten is duidelijk over deze zaak: "Wij onderzoeken geen verjaarde feiten."

De acht teruggevonden schilderijen zijn: Auguste Renoir, La Clairière; Eva Gonzales, Bouquet de Fleurs; David Teniers de Jongere, Feestvierende boeren buiten een herberg; Camille Pissarro, Bords de la Seine à Bougival; twee zeegezichten van W. van der Velde (Een Engels jacht in een lichte bries en Nederlands schip dicht bij de kust en Een jacht met volle zeilen); Jan Brueghel de Jongere, Apen en Paul Désireré Trouillebert, Pêcheur près du moulin à eau.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-03-09 09:12:13 - 347

Kijk ook bij...