1

Weekendje Krakau

Krakau, de leukste stad van Polen

Recensie door

archief oud artikel 17 maart 2009 Krakau is honderd procent zeker, de leukste stad in Polen. Op nog geen uur vliegen ligt deze historische stad met het jonge hart.

Krakau

Krakau is honderd procent zeker, de leukste stad in Polen. Op nog geen uur vliegen ligt deze historische stad met het jonge hart.

Tot 1609 was Krakau de hoofdstad van Polen, de zetel van de koning en de plek waar alle artiesten en kunstenaars naar toe trokken. Doordat Krakau als één van de weinige steden ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen, is de stad in al zijn glorie te bewonderen. Daarnaast heeft de stad een levendig uitgaansleven, dit komt omdat het een echte studentenstad is. Voor de meeste cafeetjes moeten bezoekers vele trappen afdalen naar de kelders onder de huizen. De kelders zijn opgedeeld in kleine kamertjes. Met de kaarsen die aan de eeuwenoude muren hangen, geeft dit een heel intieme sfeer.

Krakau

Autovrije stad

De stad is heel gezellig omdat het centrum helemaal autovrij is. De stadskern is namelijk helemaal omheind met oude stadsmuren, en alle straten binnen de muren komen uit op het centrale marktplein. Rynek Glówny (Grote Markt) samen met Rynek Maly (Kleine Markt) is het hart van Krakau. De Grote Markt, ontworpen in de dertiende eeuw, is één van de mooiste pleinen van Europa. Aan de Grote Markt ligt ook de Markthal waar veel lokale mensen hun marktwaar aanprijzen. Een must-see als men Krakau bezoekt.

De stad ligt op een heuvel van 228 meter en aan de oever van de Wisla. Op die heuvel zijn allerlei historische gebouwen te vinden, waaronder de kathedraal en het koninklijk paleis. Onderaan de heuvel bevindt zich de mythische Drakengrot.

De draak en de koning

Kraków is een stad met veel mythische verhalen, waaronder het verhaal van de draak en de koning. De draak had de stad in zijn greep. De koning zag geen andere oplossing dan zijn dochter als 'prijs' weg te geven aan degene die de draak kon doden. Een schoenmaker durfde het aan en was de draak te slim af. Hij slachtte een schaap, vulde deze met zwavel en naaide het dier weer dicht. De draak at het beest en vloog in brand. Hij snelde naar de rivier en dronk al het water op. Maar het mocht niet baten, want de draak explodeerde. Sindsdien is er boven de drakengrot een koperen beeld te zien van de draak.

Frituurvoedsel

Krakau is een gezellige stad, die nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Het enige minpuntje is het Poolse eten. Een avondje uit eten kost een kwart van de gebruikelijke Nederlandse prijs, maar het eten is niet altijd even best. Polen hebben vaak de neiging alles in de frituur te gooien. Zoek vooral de eettentjes op die verscholen zitten tussen de huizen. Want aan het eind van die gekke steeg, zit meestal een heel leuke eetgelegenheid.

Eten

Drinken

  • Een leuk avantgarde tentje is het Gehanowska CaféTes! Even helemaal terug in de tijd.
  • Overdag is Albo Tak een gezellige coffeecorner voor de student die zich moet verdiepen in de literatuur. Waarom? Het cafe zit verstopt achter de boekenkasten van een boekenwinkel. De pub verandert tijdens het vallen van de duisternis in een bluestent.

Musea

Shopping

In het centrum van Krakau zijn allerlei leuke winkeltjes te vinden. In de markthal op het grote marktplein is altijd toeristische 'markt'. Weer of geen weer de marktlui met de Poolse bontmutsen, de matroesjka's en de kristallen zijn altijd te vinden in het marktgebouw.

Tip

Op een uur rijden vanaf Krakau ligt het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz. In de stad kan men gemakkelijk een dagtrip boeken naar deze historische plek.
 

Laatst gewijzigd: 2016-06-06 17:00:24 · Gepubliceerd: 17 maart 2009 - 5101

Dit past bij 'Weekendje Krakau'