1

Hoe zit dat nu met die vliegtaks?

DagjeWeg.NL geeft helderheid in de vliegtoeslagenwereld

Nieuws door

archief oud artikel 26 maart 2009 Amsterdam, Noord-Holland De onlangs door de overheid opgelegde vliegtaks verdwijnt weer. De bedoeling van de vliegtaks was dat er minder mensen met het vliegtuig zouden reizen, maar dat doel is niet gehaald. Door de vliegtaks vertrokken meer Nederlanders vanaf buitenlandse vliegvelden.

Vanaf 1 juli 2009 wordt de vliegtaks afgeschaft. Het gaat om € 11,25 op vluchten binnen Europa, en om € 45,- voor intercontinentale bestemmingen. Maar scheelt het nu echt zoveel in de kosten? Want er zijn nog veel meer bijkomende kosten en belastingen als men met het vliegtuig reist.

Reserveringskosten

KLM heeft een hele waslijst aan extra kosten. Reserveringskosten kunnen oplopen tot €45,- per ticket. De hoogte van deze kosten hangt af van de manier van boeken. Het goedkoopste is het boeken via de website van KLM, dat kost maar € 10,- per ticket.

Brandstoftoeslag

Door de hoge olieprijzen besloot KLM een extra brandstoftoeslag te berekenen. Europese vluchten kosten hierdoor € 32,- extra, bij intercontinentale vluchten lijkt het volle pond nog niet genoeg: € 108,-. En dat is dan nog alleen voor de heenreis. Dus doe die € 108,- maar keer twee.

Veiligheidstoeslag en creditcardtoeslag

KLM vraagt, door het verhoogde risico op terroristische aanslagen, vijf euro veiligheidstoeslag per reiziger. En om het rijtje af te maken bestaat er ook zoiets als creditcardtoeslag. Men kan beter, en gratis, betalen met iDEAL, dan met de creditcard.

Luchthavenbelasting

Wie vanaf Schiphol vertrekt moet sowieso € 28,- betalen. Er zijn in deze belasting drie verschillende toeslagen verwerkt, waaronder (alweer) een veiligheidstoeslag van € 17,47, een passagierstoeslag van € 13,68 en een geluidsisolatietoeslag van € 2,-. Daarnaast voert elke bestemmingsluchthaven nog een eigen belasting.

Vliegen nu veel voordeliger?

Het totaalbedrag aan toeslagen voor een intercontinentale vlucht, € 346,50, wordt per 1 juli 2009 dus 45 euro lager. Een Europese bestemming wordt vanaf 1 juli 2009 € 11,25 goedkoper, op een totaalbedrag van €194,50 euro.

Lowbudget

Low budget airlines, die vanaf de kleinere vluchthavens in en rond Nederland vertrekken, berekenen bijna geen toeslagen. Geen administratiekosten voor internetboekingen, en inchecken via internet is ook gratis. De kleine luchthavens hebben meestal minder kosten, waardoor de consument ook minder kwijt is aan toeslagen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 maart 2009 - 312

Dit past bij 'Hoe zit dat nu met die vliegtaks?'