Dichterbij, maar toch verder weg

Paleis Het Loo |  
Recensie door

'Een Koninklijk Fotoalbum, Deel 10' in Paleis het Loo

12 april 2009 Apeldoorn, Gelderland Weet u het nog: 1979, 'Alstublieft Majesteit'? In 'Een Koninklijk Fotoalbum, Deel 10' kunt u zien hoe Jos Brink koningin Juliana een flinke smakkerd geeft ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag. De tentoonstelling in de stallen op Paleis Het Loo geeft met ruim 200 foto's een prachtig kijkje in het sociale leven van de Oranjes in de twintigste eeuw.

In de koele paardenstallen, waar de geur van verse paardenpoep al decennia hangt, zijn een tiental foto-opstellingen overzichtelijk neergezet. De reis door de koninklijke twintigste eeuw begint in 1909 met de geboorte van Juliana. De korrelige zwart-witfoto's zijn statisch, maar geven een helder beeld van de periode. Typerend is het kiekje van Prins Hendrik, ook wel Zwijnen Heintje genoemd, die op het Naardermeer op eendenjacht is.

'Een Koninklijk Fotoalbum, Deel 10' is de laatste tentoonstelling in een reeks van tien, waarvan de eerste begon in 2000. In de paardenstallen van Het Loo kunt u van elk deel een brochure kopen tegen de zachte prijs van 50 cent.

Op de fiets

De vroege foto's laten de betrokkenheid van de Oranjes perfect zien. Men is aanwezig, en dat wordt vastgelegd. Met name de vorstelijke houding van Wilhelmina is schitterend verbeeld. 1939 toont hoe de Moeder van het volk militaire inspecties uitvoert. Op een andere illustratie ziet u haar op de fiets, vanwege de benzineschaarste.

De afbeeldingen zorgen ervoor dat je steeds dichter bij de Oranjes komt. Je beeld van het Koningshuis verandert; de afstand wordt kleiner. Leuk voorbeeld is een foto uit 1979, waarop te zien is hoe tv-presentator Jos Brink koningin Juliana een klinkende klapzoen geeft tijdens de show 'Alstublieft Majesteit'. Het komische is, dat de koningin spontaan reageert op zijn actie.

Beeldschone Argentijnse

1999 vormt de afsluiting van de tentoonstelling. De meeste foto's staan nog vers in het geheugen en zorgen voor een stukje herkenning. Liefhebbers van Maxima zien de beeldschone Argentijnse lopen in New York, als net bekend is dat ze 'wat' met prins Willem Alexander heeft. Ook aanbidders van onze kroonprins kunnen hun genot op.

'Een Koninklijk Fotoalbum, Deel 10' weet voortreffelijk het vorstenleven aan de burger ten toon te spreiden. Hoewel de afstand kleiner wordt, creëert de tentoonstelling toch een zekere distantie. Voor het gepeupel blijft het luxe, sprookjesachtige bestaan een utopie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-04-10 17:18:05 - 3895