1

De partykleding van onze voorouders

'Opknappersgoed en uitgaansdracht' in het Veluws Streekmuseum

Bezoek 'Opknappersgoed en uitgaansdracht' in het Veluws Streekmuseum!   Reportage door

archief oud artikel 15 april 2009 Epe, Gelderland Zien uw grootouders er ook zo hip uit als ze op een verjaardagsfeestje komen? De oma's en opa's van vroeger zagen er wel anders uit wanneer ze op visite gingen. In het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse in Epe duikt u de kledingkast van uw voorouders in. Bezoek 'Opknappersgoed en uitgaansdracht'.

Op de eerste verdieping is een grote, prachtig aangeklede vitrine voor de tentoonstelling gereserveerd. Naast het achttal poppen prijken er op de wand verfijnde schetsen van familietaferelen. Verder zijn er verschillende modeaccessoires aan de expositie toegevoegd, zoals een aantal fraaie mutsen, dassen en manden.

Rijkelijk versierd

De pop rechts in de vitrine draagt een rijkelijk versierd mannentuniek. Om de hals siert een felrode zakdoek, die mooi kleurt bij het blauwe jasje. Aan de boord van het hemd zijn zogenaamde keelknopen bevestigd. Als opa veel geld had, konden de knopen van goud zijn.

Aan 'zijn' zijde staan twee statige vrouwenpoppen met wijde rokken. De meest linkerpop is de aantrekkelijkste van het stel. Het draagt een beeldschoon tuniekje, dat perfect matcht met de vrolijk gekleurde blouse. De grote strik en de bloedkoralenketting zijn als de slagroom op oma's overheerlijke appeltaart.

Tussen het vee

Het knusse Epese museum met haar moderne inrichting komt elk jaar met een nieuw thema rond klederdracht. Dit jaar werd er gekozen voor 'Opknappersgoed en uitgaansdracht'. "Met deze kleding ging je niet tussen het vee lopen", glimlacht persvoorlichter Karin de Lossantos Parola.

Karin weet waarom bezoekers klederdracht niet saai vinden. "Mensen komen hier, omdat ze geïnteresseerd zijn in het verleden. Ze herinneren zich vroeger nog. Voor veel bezoekers is het een stukje herkenning." Hoewel het Veluws Streekmuseum zich niet specifiek richt op kinderen, kan de historie wel aan kids worden overgedragen. "We organiseren kindermuseummiddagen voor de lagere school", vertelt Karin. "Het is toch leuk om te weten wat je overgrootoma droeg?"

Kanten mutsje

Misschien droeg ze wel zo'n leuk kanten mutsje met zilveren oorijzers en had ze een schitterend zakhorloge. Was overgrootmoeder erg sjiek, of van kerkelijke huize, dan droeg ze waarschijnlijk de zakelijke kleding uit de linkerhoek van de vitrine. Overgrootvader zag er aan haar zijde nog soberder uit in zijn zwarte tuniek, met zwarte knopen en zwarte strik.

Wie kennis wil maken met de uitgaansdracht kan tot en met 20 december de tentoonstelling bekijken in het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse. Bij de expositie zijn ook korte filmpjes te zien over het dagelijks leven van onze voorouders.

Foto 1. Dit droegen onze voorouders als ze gingen stappen. Foto's, Johannes Baas
Foto 2. Verschillende modeaccessoires zijn uitgestald in de vitrine.
Foto 3. Het rijkelijk versierde mannentuniek.
Foto 4. Dit beeldschone vrouwentuniekje matcht perfect met de vrolijk gekleurde blouse.
Foto 5. Misschien droeg uw overgrootoma wel zo'n leuk kanten mutsje.
Foto 6. Was ze van kerkelijke huize, dan droeg ze waarschijnlijk deze sobere dracht.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-04-14 19:55:49 - 1553