1

Ontdekplek NEMO een 'must' voor ieder kind

Lezerspanelgezin nam de proef op de som in Science Centre NEMO

Bezoek NEMO Amsterdam! Reportage door

17 mei 2009 bijgewerkt: 10 oktober 2018 Amsterdam, Noord-Holland Even voor de middag stappen we samen met onze 9-jarige dochter uit de bus op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. NEMO is als de boeg van een hele grote groene boot die uit 't IJ opduikt. Voor iedereen is dit gebouw goed herkenbaar en bereikbaar. Je loopt er zo naar toe!

Actie op het eerste dek

Bij binnenkomst staan kinderen een rood-witgestreepte strandbal over te gooien boven een luchtkolom, waardoor de bal blijft zweven! Terwijl hun ouders in de rij staan voor de kassa, vermaken de kids zich prima. Hier mag, nee, moet je ontdekken door te doen en te ervaren.

Via een trap komen we op het eerste dek. Het gonst hier van de bedrijvigheid. Zo kun je jezelf zittend omhoog trekken aan een touw. De kinderen ervaren dat het met meerdere katrollen gemakkelijker is om jezelf omhoog te trekken. Ook mag je in een enorme zeepbel zitten. Of op een ronddraaiende stoel ervaren dat je sneller draait wanneer je je armen naar je romp beweegt en de stoel afremt wanneer je je armen spreidt.

Op weg naar het tweede dek

Op het tweede dek mag iedereen al fietsend door de ruimte reizen, hier passeer je diverse planeten en sterren. Ook is er een theaterzaal waar we vandaag terecht kunnen voor de half uur durende voorstelling 'Goochelen met getallen'. Met als hoofdvraag: Hoe telden mensen vroeger toen er nog geen getallen bestonden. Het publiek werd uitgenodigd om samen met de geitenhoedster en haar stenen, een systeem te bedenken waarmee ze kan controleren dat al haar geiten 's avonds weer veilig thuis waren gekomen. We gaan van vââr het bestaan van getallen via een wereld met telramen, naar de digitale wereld. We worden spelenderwijs uitgenodigd om van het tientallig stelsel naar het tweetallig (digitale) stelsel te schakelen. Erg leerzaam!

Proefjes doen op de begane grond

Na al dat getel heeft dochterlief behoefte aan actie, ontdekken en ervaren. Op de begane grond maken we tijdens een workshop onze eigen energy drink. Aan lange tafels gezeten mengen we water met véél suikerklontjes. Nog wat kleur- en smaakstof erbij en de té zoete drank is klaar. Met gevulde flessen voorzien van NEMO-etiketten lopen we later weer op dek 2. In het laboratorium worden we in witte jassen gestoken en mogen we als assistenten mee doen met het testen van kattenbakkorrels. Welke korrels nemen het meeste vocht op? Voor ons persoonlijk erg praktisch nu we sinds kort een poes als huisdier hebben.

Helemaal in de war op het derde dek

Helaas is het buiten niet zonnig genoeg om onze versnaperingen op dek 5, het dakterras met de grote brede trappen, te nuttigen. Na de pauze hebben we op dek 3 nog ontdekt hoe ons zintuigsysteem onze waarneming beïnvloedt, via een bord vol optische illusies.

Tijd om naar huis te gaan!

Moe en voldaan gaan we naar huis. Dochter tevreden over de laboratoriumproef en het allerleukste; haar zelfgemaakte energy drink. Wij zijn onder de indruk en nog nagenietend van het schakelen tussen tientallig en tweetallig stelsel. We hebben genoten van deze leuke en leerzame dag. Enige kanttekening: een middag is eigenlijk te kort om alles gezien en gedaan te hebben!

Foto 1. Voor iedereen is dit gebouw goed herkenbaar en bereikbaar.
Foto 2. Alles over DNA.
Foto 3. Proefjes doen in het lab.
Foto 4. Fiets door het heelal en ontdek verschillende sterren en planeten.

Laatst gewijzigd: 2018-10-10 09:19:12 · Gepubliceerd: 17 mei 2009 - 2366