Op-en-top kinderwereld

Bezoek het Plaswijckpark! | Reportage door

Spelen, aapjes kijken en varen over de plassen

6 mei 2010 Rotterdam, Zuid-Holland Het Plaswijckpark is moeilijk in een hokje te plaatsen. Het is niet alleen een groot speelpark. Het is ook niet een gewone dierentuin. Is het dan een zwembad of een verkeerstuin? Nee, maar ze hebben er wel één. Het Plaswijckpark is het makkelijkst te omschrijven als een gezellig familiepark waar iedereen kan doen wat hij leuk vindt. Met de kabelbaan, zwemmen, aapjes kijken, een eindje varen of gewoon heerlijk een terrasje pikken!

Speelwijck

Gelijk na de entree kom je terecht in de droomwereld van elk kind; een supergrote speeltuin. De eerste attractie is er eentje voor kinderen die houden van een beetje spanning. De ‘Kangaroetsjjjj!’ is een scheepje dat vanaf vijf meter boven de grond gelanceerd wordt. Het jongetje in de ‘Kangaroetsjjjj!’ heeft grote ogen van de adrenaline en gilt het uit terwijl hij over het water zoeft.

Plaswijck is een groot park aan de rand van Rotterdam. Er is van alles te doen voor gezinnen en het is een leuke optie voor een verjaardagsfeestje en een schoolreisje. Het park bestaat uit drie onderdelen: Speelwijck, Dierenwijck en Wandelwijck. Plaswijck is een op-en-top kinderwereld!

Verderop in Speelwijck zoeken kinderen de uitgang in een doolhof. Het is geen onoverzichtelijk doolhof opgetrokken uit buxushagen, maar een rond doolhof van stenen. De kinderen rennen heen en weer in de ronde cirkel. Een gelukkig jongetje dat de uitgang als eerste weet te vinden roept naar zijn vrienden: "Ik ga nog een keer!".

Een paar meiden gillen terwijl ze rondhobbelen op de paarden van de draaimolen. Maar er is gelukkig ook genoeg plek om rustig en zelfs georganiseerd te spelen. Het bruggetje over en je komt uit bij de verkeerstuin waar alle kinderen zich aan de verkeersregels moeten houden. Het is een prachtige en ruim opgezette verkeerstuin waar zelfs de kleinste kleuters een rondje op de skelters mogen maken. Bij het zebrapad staan ondertussen twee jongens rustig te wachten om de overstekende ganzenfamilie voor te laten gaan.

Dierenwijck

De ganzenfamilie waggelt door het hele park. Ze vervolgen hun weg vanaf de verkeerstuin naar Dierenwijck. Misschien gaan ze even op bezoek bij hun Afrikaanse neven, de struisvogels, in de Vrijevluchtvolière. In Dierenwijck zijn allerlei verschillende soorten dieren te vinden. Ga vooral een kijkje nemen bij de Apenspeeltuin. Deze nieuwe attractie laat goed het verschil, of juist het gebrek aan verschil, zien tussen apen en kinderen. De kinderen kijken door de spijlen van het oude apenverblijf naar de vari's die luidruchtig zitten te spelen op het apeneiland. Ja, en dan blijft vraag: wie zijn hier nu de aapjes?

Even verderop staat 'Het Kattenhuis'. Het houten gebouw staat in het bosrijke gedeelte van het park. Binnen is het donker. De achterste wand is helemaal van glas. De kinderen kunnen hier katten vinden, maar welke? "Hoe heet die ook alweer. Het zijn geen katten!!", legt een klein zesjarig meisje met twee lange staarten uit aan haar klasgenootjes. De juf helpt even mee en zegt: "Deze kat heet een lynx". "O ja... een lynx. Dat klopt!", roept het meisje opgelucht. De lynx zit verscholen in de struiken van zijn verblijf. Wie goed kijkt kan een glimp van zijn prachtige kop opvangen.

Wandelwijck

Voor wie even tot rust wil komen na al die indrukken, is Wandelwijck de beste plek. Deze mooie tuin is goed onderhouden. Er staan de mooiste rozen en andere bloemen. Het is een prachtige plek om samen te picknicken of gewoon een boekje te lezen terwijl de kinderen zich vermaken in Dierenwijck of Speelwijck.

Geen woorden voor

Het Plaswijckpark is niet te beschrijven in een paar woorden, maar ook niet te vatten in een groot artikel. Er zijn veel dingen die onbesproken blijven. Bijvoorbeeld het treintje dat door het park rijdt, of de zwanenwaterfietsen, De Havenspeeltuin en de Rondvaartboot. En er zijn natuurlijk veel meer dieren te zien in Dierenwijck! Ga snel een dagje naar Rotterdam en ontdek de wondere wereld van het Plaswijckpark.

Foto 1. Skelteren in de verkeerstuin in Plaswijck.
Foto 2. Deze meiden hebben het naar hun zin op de schommel in Speelwijck.
De otters zijn heel nieuwsgierig.
Het havenspeeltuin is een waterspeelparadijs voor elk kind.
Kinderen klauteren op het apeneiland.
Laatst gewijzigd: 2018-10-10 09:11:56 · Gepubliceerd: 2009-06-08 16:05:23 - 6481