De leukste stadsparken van Nederland

Picknicken, wandelen of sporten midden in de stad

Parken in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Het Wilhelminapark in Utrecht is de ultieme plek om te ontspannen. Foto: Ruben Drenth, Utrecht Marketing

5 juni 2024 Natuur Landelijk Even tot rust komen op een picknickkleed aan het water, hardlopen in de schaduw van eeuwenoude bomen of met je vrienden aansluiten bij een gezellig festival: voor ontspanning in het groen hoef je de stad niet uit. Dit zijn de leukste én mooiste stadsparken van Nederland, van Amsterdam tot Maastricht.

Wilhelminapark Utrecht

Utrecht, Utrecht Uitgestrekte gazons, vijvers en prachtige bomen: het Wilhelminapark in Utrecht is de perfecte plek voor een picknick of ontspannen wandeling. In het midden van het park vind je een theehuis waar je kunt neerstrijken voor een kopje koffie of thee. Vanuit het centrum wandel je via de gezellige Burgemeester Reigerstraat naar dit romantische stadspark, dat in 1898 werd opgericht ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

Westerpark Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland Het Westerpark in Amsterdam is de thuisbasis van de Westergasfabriek en staat bekend om zijn culturele evenementen en festivals. In dit park kun je regelmatig terecht voor hippe foodfestivals, openluchtbioscopen en markten. Hier bezoek je trouwens ook Fabrique des Lumières. Je kunt hier overigens ook gewoon op je eigen houtje ontspannen: leg je picknickkleed neer op het gras aan het water of eet een heerlijk taartje bij De Bakkerswinkel.

Westbroekpark Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland In de rozentuin van het Westbroekpark in Den Haag staan meer dan 300 verschillende soorten rozen: het ideale decor voor een romantische wandeling. Met zijn uitgestrekte grasvelden, vijvers en watergangen is dit park een oase van rust in de stad. Huur een roeibootje of kano en verken het park vanaf het water, neem plaats op een van de terrassen of neem je kleine mee naar de speeltuin.

Foto 2. Voor ontspanning in de natuur hoef je de stad niet uit. Foto: Unsplash

Het Park Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland Gelegen naast de iconische Euromast is Het Park in Rotterdam een van de oudste parken van de stad. Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl en heeft schilderachtige wandelpaden, vijvers en open weiden: de perfecte plek om te picknicken of te sporten met uitzicht op de prachtige skyline van Rotterdam.

Kronenburgerpark

Nijmegen, Gelderland Het is een van de meest bezongen parken van het land: het Kronenburgerpark. Toen Frank Boeijen erover zong in 1985, stond dit historische stadspark nog bekend als hangplek van prostituees en drugsverslaafden. Gelukkig is het nu helemaal opgeknapt en is het een serene omgeving met waterpartijen, bruggetjes en weelderig groen. Must see: de middeleeuwse Kronenburgertoren en de waterval, waarachter een sprookjesachtige grot is te ontdekken.

Stadspark Maastricht

Maastricht, Limburg Het Stadspark in Maastricht grenst aan de oude stadsmuren en is een geweldige plek om te ontspannen na een dagje shoppen of tijdens een weekendje in Maastricht. Imposante fonteinen, kanonnen, een beeld van musketier d’Artagnan die hier sneuvelde: je ziet hier nog meer kanten van de stad. Ook is er een dierenweide en zijn er speeltuinen, dus het is ideaal voor gezinnen.

Park Sonsbeek

Arnhem, Gelderland Met zijn glooiende heuvels, beekjes en watervallen is Park Sonsbeek in Arnhem een van de mooiste stadsparken van Nederland. Het park staat bekend om zijn kunstwerken en tentoonstellingen, en er is een grote speeltuin voor kinderen. Midden in het park staat Stadsvilla Sonsbeek of de 'Witte Villa', nu een grandcafé en restaurant. Tip om neer te strijken tijdens een dagje Arnhem!

Park Nooterhof

Zwolle, Overijssel De Nooterhof is een fijne groene plek midden in de stad. Voor kinderen en volwassenen is hier veel te ontdekken: je vindt er een vleermuizenkelder, een blotevoetenpad, een kruidentuin en een waterspeeltuin. In het theehuis kun je terecht voor een kop koffie of thee. Het park is vernoemd naar de familie Nooter, die zich jarenlang heeft ingezet voor natuur- en milieueducatie in Zwolle.

Stadspark Valkenberg

Breda, Noord-Brabant Vroeger was Park Valkenberg de kasteeltuin van het Kasteel van Breda, nu hoef je gelukkig niet van koninklijke bloede te zijn om hier te wandelen en ontspannen. Het park heeft uitgestrekte grasvelden, een mooie fontein en schaduwrijke plekken onder oude bomen. Ook zijn er nog restanten te zien van verdedigingstorens.

Dit vind je vast ook leuk

Foto 3. Het Valkenbergpark in Breda is prachtig. Foto: Visit Brabant

Laatst gewijzigd: 2024-06-05 18:53:35 · Gepubliceerd: 5 juni 2024 - 380