Ontdek de mooiste wandelroutes met de kinderen

Met de kids de natuur in

Leuke uitjes in de buitenlucht met kinderen Redactioneel door
Foto 1. Lekker uitwaaien en op avontuur in de natuur! Foto: DagjeWeg.NL

7 januari 2024 bijgewerkt: 11 januari 2024 Natuur Landelijk "Is het nog ver?" "Ik moet plassen!" "Ik heb dorst...". Wat bedoeld is als een gezellige wandeling met de kids, eindigt meestal in een groot drama. En toch wil je samen met ze genieten van de natuur. Ze meenemen om lekker uit te waaien tot hun wangen blozen en hun ogen schitteren. De oplossing: speciale kinderwandeltochten en leerzame ontdekroutes. DagjeWeg.NL zette de leukste routes op een rij.

Het laarzenpad

SINT JANSKLOOSTER, OVERIJSSEL - Je voelt het op je klompen aankomen: om dit pad te lopen, steek je je voeten in goeie waterdichte laarzen! Het Laarzenpad is één van de leuke activiteiten in de natuur die beginnen bij Bezoekerscentrum De Wieden. Zowel voor kinderen als voor volwassen is hier van alles te beleven. Het Laarzenpad is extra leuk voor kinderen, omdat ze hier heerlijk op ontdekkingstocht kunnen gaan. En natuurlijk in plassen en modder kunnen springen!

Rugzakroute

EARNEWÂLD, FRIESLAND - Midden in Friesland ligt Nationaal Park De Alde Feanen, een uitgestrekt laagveenmoeras met prachtige natuur. Kinderen kunnen hier van april tot en met september op ontdekkingstocht met een speurdersrugzak met opdrachtenboekje, routekaart, schepnet en soms zelfs een verrekijker. Is het bezoekerscentrum niet open? De routes zijn ook spannend zonder opdrachtenboekje. Zeker als de kinderen zelf de routepaaltjes mogen zoeken. Of volg de route door het Pettebosk: een speelbos met rietvelden, speelweide en een moerasbos waar de kinderen zich lekker uit kunnen leven.

Speelbospad

NIJVERDAL, OVERIJSSEL - Kinderen willen het liefst alles alleen ontdekken. Op het Speelbospad in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is dat helemaal mogelijk. Het enige wat ze moeten doen is de eekhoorntjes volgen en de rest komt vanzelf. Tijdens de tocht kunnen ze klimmen en klauteren in alles wat ze tegenkomen. Ze kunnen er zelfs hutten bouwen. Geen kind die meer zeurt over hoe ver het nog is. Het enige wat je hoort is: "Ik wil nog niet naar huis!" Het pad start bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Foto 2. Blije kinderen krijg je met het Speelbospad dat start bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Foto: DagjeWeg.NL

Kidsklompenpad

BUNNIK, UTRECHT - Het is altijd leuk om een Klompenpad te lopen: door de weilanden en over spannende onverharde paadjes. Maar voor kinderen is het Slagmaatpad Kids bij Bunnik het leukst. Dit is namelijk een kidsklompenpad waarlangs van alles te doen is. Ze komen langs akkers, door een fort vol buitenspeeltoestellen, langs een Romeinse wachttoren, door weilanden en door een nieuw aangelegd bos. Ze klauteren over hekjes, ontdekken waterdiertjes in een beekje en kunnen spelen in een speelbos. De totale route is 7 kilometer. Handig: de route is verdeeld in drie rondjes. Eén of twee rondjes lopen kan dus ook.

Kabouterwandeling

BEEK-UBBERGEN, GELDERLAND - Neem de kinderen mee naar de dikste boom van Nederland bij Beek-Ubbergen: een heuse kabouterboom van bijna 500 jaar oud. Wie goed kijkt ziet tijdens de route langs de Kabouterboom allemaal kabouters. Let extra goed op bij een houten paddenstoel, want daar is er vaak één te vinden. Wie ontdekt de vissende kabouter het eerst? Of het kaboutervrouwtje dat de was doet? Onderweg kom je over trappetjes, langs een waterrad en spring je over een beekje. De route is gratis te downloaden op de site. Of ga op zoek naar kabouters en elfendeurtjes op één van deze kabouterpaden.

Foto 3. Kaboutersporen zoeken op een van de vele kabouterpaden van Staatsbosbeheer. Foto: Staatsbosbeheer © Lois Koelewijn

Volg varkentje Theodoor

OVERVELTE, DRENTHE - Loop stilletjes langs het bijenhotel om de bewoners niet te storen en volg het paadje door een holle boom. Het Houten pad van Theodoor bij museumdorp Orvelte is een spannend parcours voor kinderen, waarbij ze soms hoog door de bomen lopen en dan weer laag bij het water. Ze kruipen zelfs door een heus vossenhol, allemaal om het varkentje Theodoor te volgen dat liever een wild zwijntje wil zijn. Het pad is zo'n 300 meter lang en voor volwassenen is er een extra pad naast het houten pad voor de kinderen. Vanaf de Brink in Orvelte staat goed aangegeven waar je heen moet.

Alsof je onderwater loopt

RUINEN, DRENTHE - Ook interessant: de natuur rondom het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingerveld in Drenthe. Er ligt een natuurlijke speelplek met water en een dorp van wilgenhuttendorp met bramentunnel. Kort, maar reuzeleuk is lopen over het Mozespad. Hier lijkt het alsof je onder water loopt! Je kunt op dit pad precies zien wat er in, op en onder water gebeurt. Voor nog meer water volg je de keimannetjes door een wateropvanggebied waar veel vogels leven. Laarzen een must als het geregend heeft! Bij het bezoekerscentrum hebben ze ook een leuke speurtocht door dit gebied.

Foto 4. Met de kinderen op avontuur in de natuur! Foto: Wolfgang Eckert via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2024-01-11 10:49:39 · Gepubliceerd: 2009-09-22 14:40:55 - 24487