Kabouter- en elfenpaden: even worden sprookjes echt

Met blije kinderen door de natuur

Kabouter- en elfenpaden Redactioneel door
Foto 1. Kabouters zoeken op het kabouterpad in Natuurlijk Heidepark. Kabouterpaden zijn een fantastische manier om met jonge kinderen de natuur in te gaan. Foto: Natuurlijk Heidepark © Harrie Hagedoorn

2 mei 2023 bijgewerkt: 10 mei 2023 Toerisme Landelijk Jonge kinderen houden van de natuur, zeker als ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Als ze opeens een houten kabouter of een elfendeurtje zien, dan worden ze helemaal enthousiast en hollen ze al weg om te zoeken naar meer. Of staan ze verwonderd, met grote ogen, te staren. Geen wonder dat kabouterpaden steeds populairder worden bij jonge gezinnen. Lekker buiten, blije kids en een magisch gevoel, wat wil je nog meer? En heel langzaam komen daar ook routes bij waar elfendeurtjes te vinden zijn. Daarom zet DagjeWeg.NL de leukste kabouter- en elfenpaden op een rij.

Kabouterpad Sellingen

Sellingen, Groningen - Wie goed rondkijkt ontdekt op Kabouterpad Sellingen overal sporen van kabouters. Paaltjes wijzen je de weg en zelf hoef je dus alleen goed je ogen open te houden. Wie weet ontdek je dan ook sporen van dieren, de vrienden van de kabouters. Bij Kopje Genieten, het startpunt van de route, ligt een rugzak voor je klaar met alle materialen die je nodig hebt om de kabouters te vinden. Rode muts op en gaan!

Kabouterpad Drents-Friese Wold

Appelscha, Friesland - Er wonen kabouters in het Drents-Friese Wold! Overal hebben ze sporen achtergelaten: kleine voetafdrukken, geplet gras en zelfs een kabouterdrolletje. Ga je mee op zoek over het Kabouterpad Drents-Friese Wold? Verkleed je eerst als kabouter, compleet met rode puntmuts zodat de kabouters niet van je schrikken en ga op pad met een kabouterboek en een knapzak vol lekkers.

Buitencentrum Boomkroonpad

Drouwen, Drenthe - Buitencentrum Boomkroonpad is vooral bekend om het bijzondere pad tussen de kruinen van de bomen. Maar er is nog meer te zien en te doen. Bij het Buitencentrum staat ook stilletjes een houten kabouter. Hij wijst de weg naar een heus kabouterpad. Natuurlijk halen jullie eerst in het centrum een vel vol leuke opdrachten, kaboutermutsen en zo'n leuk kabouterstickervel. En dan: op avontuur!

Kabouterpad Natuurlijk Heidepark

Lemelerveld, Overijssel - In Natuurlijk Heidepark hebben ze naast een natuurzwembad en een klimbos ook een kabouterspeeltuin, waar een verborgen kabouterpad begint. De start is al fantastisch: door de kabouterpoort tussen twee kabouterspeelhuisjes. Wie de palen in de vorm van kabouters volgt komt van alles tegen. Van kabouterdeurtjes tot een hele dierenweide. Bij de grote kabouterpalen horen opdrachten uit het kabouterboekje dat je meekrijgt.

Pannenkoekenboerderij De Heikamp

Ruurlo, Gelderland - Wie gaat er mee met Wouter Kabouter? Hij wijst jullie vanaf Pannenkoekenboerderij De Heikamp de weg over het kabouterpad. Kijk, daar staat de volgende houten kabouter al te wachten, met weer een leuke opdracht of spelletje. Die staan in het boekje 'Op pad met Wouter Kabouter', samen met kaboutermutsen tijdens openingsuren te koop bij De Heikamp of VVV Ruurlo. Na zo'n spannende zoektocht gaat een pannenkoek er wel in bij iedereen.

Elfendeurtjesroute in het Hollandse Hout

Lelystad, Flevoland - Hé, dat lijkt wel een piepklein deurtje in de boom! En dat klopt, want langs de Elfendeurtjesroute Oostvaardersplassen in bos het Hollandse Hout wonen overal elfjes! Ze zijn moeilijk te vinden, maar wie goed zijn ogen open houdt kan de deurtjes van hun huisjes wel ontdekken. Haal een tas met opdrachten en een heuse toverstaf bij Buitencentrum Oostvaardersplassen en het avontuur kan beginnen.

Elfendeurtjesroute Schoorlse Duinen

Schoorl, Noord-Holland - "Maaam, ik heb er eentje gevonden!" Juichende kinderen (en een boomstronk met opschrift) wijzen je de weg naar de Elfendeurtjesroute in de Schoorlse Duinen. Houd je ogen goed open, want de schattige deurtjes zijn piepklein! Wie een tas heeft opgehaald in het Bezoekerscentrum weet al dat bij elk deurtje een opdracht hoort. Gelukt? Dan kan er getoverd worden met de toverstaf. Onderweg onderzoeken jullie ook diertjes in een loeppotje, dat na afloop mee naar huis mag.

Kabouterbos Renesse

Renesse, Zeeland - Op de meeste kabouterpaden houden de kabouters zich goed verborgen en zie je alleen hun sporen. In Kabouterbos Renesse op het mooie landgoed Moermond is dat anders. Hier zie je overal kabouters. Aan het werk, schuilend in een kasteeltje, lopend over een hoog bruggetje tussen twee bomen... Er is zelfs een heel dorpje, verstopt tussen het mos. De route is te koop in het kasteel van het landgoed, nu een hotel. Maar gratis downloaden van de site kan ook. Tip: neem een picknickmand mee voor onderweg, want wat een gave plek voor een lekker lunch buiten.

Kabouterpad De Pelen

Ospel, Limburg - Ook in het bos van natuurgebied De Pelen wonen kabouters. Ze zijn moeilijk te vinden, want ze wonen in holletjes in de grond of in een holle boom. Wel hebben ze overal sporen achtergelaten en die kun je ontdekken op Kabouterpad De Pelen. De route start bij Buitencentrum De Pelen, waar je een kabouterboek, kabouteropdrachten en een knapzak vol lekkers meekrijgt. En wie weet zie je onderweg wel een echte kabouter...

Bekijk nog veel meer kabouterpaden in Nederland.
Foto 2. Een compleet kabouterdorpje in Kabouterbos Renesse, waar je de kabouters overal in het bos tegenkomt. Foto: Nikki Arendse

Laatst gewijzigd: 2023-05-10 17:24:02 · Gepubliceerd: 2 mei 2023 - 4109