Heerlijk wandelen in de natuur - daar kom je van bij!

Deze wandelingen zijn altijd mooi, in elk seizoen

Wandelroutes Redactioneel door
Foto 1. Ontdek weer hoe mooi Nederland is tijdens een wandeling. Foto: Jonna Arendse

25 december 2021 bijgewerkt: 10 maart 2022 Natuur Landelijk Elke dag een wandeldag! Want wandelen is gezond en je hoofd waait even helemaal leeg. Of je ziet opeens de oplossing voor een probleem helemaal voor je, terwijl je dwaalt over zanderige paadjes tussen bomen en weilanden. Wandelen is niet voor niets een geliefde bezigheid om te doen met het gezin of de familie! Tijdens de feestdagen bijvoorbeeld. DagjeWeg.NL heeft de leukste en mooiste wandelingen op een rij gezet.

Wegdromen tijdens een winterwandeling

De winter levert de meest adembenemende plaatjes in de natuur op. Dus pak je verrekijker, trek je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Wij geven je vijf tips voor de mooiste winterwandelingen. De bezoekerscentra waar sommige wandelingen starten zijn op dit moment dicht, maar de paaltjes wijzen je nog steeds de weg.

Nog 6 winterse wandelroutes

Door moerassen, over heide of langs deftige panden: hier zijn nog 6 mooie wandelingen voor in de winter. Even een frisse neus halen en stappen maken. Ja, ââk als het koud is buiten! Kleed je warm aan en trek eropuit, van Zeeland tot Friesland en van heide tot hoogveen.

Weidse uitzichten op het Bellopad

Lekker uitwaaien of genieten van de zon op je bol, het kan allemaal op het Bellopad! Waar ooit het stoomtreintje Bello reed loop je nu in alle rust van Mijdrecht naar Abcoude, of andersom natuurlijk. Een tocht van 19 kilometer, dus vergeet niet voldoende eten en drinken mee te nemen. Of volg een gedeelte van het pad, want je loopt van stationnetje naar stationnetje en kunt overal beginnen.

Rondom een kasteel

Brede lanen met eeuwenoude bomen, een majestueuze trap naar de ingangspoort, een grote vijver of slotgracht rondom: kastelen laten iets zien van de weelde waarin de gegoede Nederlanders vroeger leefden. Het goede nieuws voor ons is dat veel van die kastelen een prachtige kasteeltuin hebben, die vaak vrij te bezoeken is! Lees onze tips voor de 6 mooiste wandelingen langs een kasteel.

Met een rolstoel of rollator

Het is vaak niet makkelijk om de natuur in te gaan als je in een rolstoel zit. Gelukkig zijn er genoeg rolstoelvriendelijke wandelingen in Nederland. Of maak een keertje een huifkartocht. Bekijk onze tips voor een dagje weg in de natuur in een rolstoel!

Over kilometers lange stranden

Wandelen, uitwaaien, urenlang naar de zee staren. Op deze lange stranden van Nederland voel je je even één met zand, zee en wind. Ideale stranden om te wandelen, te hardlopen of de hond uit te laten.

Vennetjes, bossen en duinen

Het duurde dit jaar lang voor de herfstkleuren er waren, maar daardoor zie je ze nog her en der terug. Deze 7 boswandelingen zijn zeker ook in de winter de moeite waard. Zoek paddenstoelen, klim over de toppen van de hoogste duinen van Nederland, wandel langs stille vennetjes en geniet.

Door de mooiste natuurgebieden

Bossen, heuvels, duinen en prachtige heidevelden. Nederland kent zoveel mooie bossen en gebieden dat het vrijwel onmogelijk is om er een selectie van te maken. Toch hebben we een aantal van de mooiste natuurgebieden op een rij gezet. Ze zijn ideaal voor een fraaie wandeling, maar ook voor een fietstocht in de frisse buitenlucht, een actief gezinsuitje of een romantisch momentje samen.

Bijzondere wandelpaden

Uitwaaien, de zon in je gezicht en genieten van de natuur! Goedkoop en vooral heerlijk. Ontdek (weer) hoe mooi Nederland is op een van deze 5 bijzondere wandelpaden. Van klompenpad tot lange afstandsroute: deze wandelingen zijn allemaal net even anders dan andere.

De mooiste wandelingen van 2021

Kom even helemaal tot rust op de 4 gave wandelroutes door Nederland, allemaal genomineerd voor de mooiste wandeling van 2021! Loop door polders en natuurgebieden in Noord-Holland en bezoek fraaie Hanzestadjes. Ontdek sporen van de Tweede Wereldoorlog in het bos en de hei bij Wageningen en Renkum. Volg boswachter Ellen langs kabbelende bosbeekjes en wijngaarden. Of wandel door Limburgse dorpjes en heuvels met de Maas als je gids over de langeafstandsroute die er uiteindelijk met de titel vandoor ging.

Wandelen met kinderen

"Is het nog ver?" "Ik moet plassen!" "Ik heb dorst...". Wat bedoeld is als een gezellige wandeling met de kids, eindigt meestal in een groot drama. En toch wil je, nu het weer kan, genieten van de natuur. De oplossing: speciale kinderwandeltochten waarop van alles te zien en te beleven is. DagjeWeg.NL zette de leukste routes op een rij.

Ook heerlijk om te wandelen

Foto 2. Bij vlagen magisch. De Bondswandeling Nijmegen Plasmolen is een wandeling waar je voortdurend denkt: ben ik nog in Nederland? Foto: Fiets en Wandelbeurs
Foto 3. Door de wetlands van de Demmerikse polder. Foto: Bellopad.nl
Foto 4. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Foto: Natuurmonumenten © Herman Veerbeek
Foto 5. Overal in Nederland kun je prachtige wandelingen maken. Foto: Mathilde van Ravensberg
Foto 6. Ook in de winter kun je heerlijk uitwaaien tijdens een strandwandeling. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2022-03-10 13:09:32 · Gepubliceerd: 25 december 2021 - 1890