Wandel, speel en ontdek in de natuur

Bekijk de mooiste natuurgebieden

Uitstapjes in de natuur Redactioneel door
Foto 1. Ontdek een paar van de mooiste bossen en natuurgebieden van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL.

27 december 2020 bijgewerkt: 7 juni 2023 Natuur Landelijk Bossen, heuvels, duinen en prachtige heidevelden. Nederland kent zoveel mooie bossen en gebieden dat het vrijwel onmogelijk is om er een selectie van te maken. Toch hebben wij er een aantal op een rijtje gezet. Bekijk deze mooie natuurgebieden. Ideaal voor een fraaie fietstocht in de frisse buitenlucht, een actief gezinsuitje of een romantische wandeling.

Grootste Zeeuwse bos

SCHOUWEN-DUIVELAND - Beleef een Zeeuws sprookje op dit schiereiland waar je kunt zwemmen, zeilen, fietsen, paardrijden en uiteraard wandelen. De verschillende wandelroutes van boswachterij Westerschouwen brengen je langs pittoreske dorpjes en woeste duinen. Bekijk moerassen die zijn ontstaan door de Watersnoodramp in 1953 en bezoek het grootste bos van Zeeland. Als je daar 's avonds wandelt, kom je misschien wel een ree tegen.

Boskabouters zoeken

PURMEREND - Alsof je op een avontuur bent, zo voelt het in het Purmerbos. Het bos bestaat nog niet zo lang, maar de mooie bomen schieten uit de grond! Bewandel de slingerpaadjes en ontdek de spannende speelplek waar kinderen springen op vlonders over het water, klimmen op de touwbrug en het speeleiland verkennen. Doe mee aan de speurtocht Kabouterpad Purmerbos en ontdek waar alle boskaboutertjes zich verstoppen! Er is ook speciale aandacht voor viervoeters: honden mogen in het grootste gedeelte van het bos los rondlopen.

Tussen de boomtoppen

DROUWEN - Drenthe staat bekend om zijn grote bossen, schattige boerderijtjes en mooie natuurgebieden. En in het Drentse natuurgebied de Hondsrug vind je Buitencentrum Boomkroonpad. Dit is het startpunt voor mooie wandelingen door het bos, maar je kunt er ook paardrijden in de natuur en zwemmen in de Spartelvijver. Elke zondag is er een seizoenswandeling met een gids. Leer alles over het bos, elke keer over een ander thema en in een nieuw seizoen. Vergeet ook niet de hangbrug op het Boomkroonpad te beklimmen en geniet van het prachtige uitzicht. Durf jij tussen de hoge boomtoppen te wandelen?

Ben jij een boswachter?

ZOETERMEER - Test of jij een goede boswachter zou zijn en boek een excursie in De Balij. Een natuurbos met een kinderboerderij, gallowayrunderen en een moeras. Vlak buiten de stad en toch helemaal in de natuur! In het Speelbos kunnen kinderen riddertje spelen. Pomp water op het pleintje van de slotgracht en houd de wacht bij de poort van de stadsmuur. Knuffel met dieren op Stadsboerderij Balijhoeve. Daar huppen konijntjes, lammetjes, schapen, koeien, geiten en cavia's rond.

Bos vol geschiedenis

MARUM - Honderden jaren geleden was dit bos de tuin van een vrouwenklooster, inmiddels is het een bekend natuurgebied in de provincie Groningen. Door de jaren heen is de natuur er sterk gegroeid en veranderd. Van het klooster uit 1200 is helaas niets meer te zien, maar de Trimunt zit vol andere pareltjes. Onder andere bosuilen, klevers, eekhoorns, spechten en dassen zijn hier te spotten tijdens een wandeling.

Wild en weelderig

MOOK - Wandel de Mookerheideroute over de Mookerheide en bewonder het uitzicht over het Maasdal. Als je de hele route volgt ben je zes kilometer onderweg en kom je door bossen, heuvels en heide. Wie weet spot je een buizerd of Schotse hooglander! Op de Mookerheide vind je ook Landgoed Mookerheide, een spierwit jachtslot met historische kassen en tuinen in het omliggende parkbos.

Ook leuk

Foto 2. Wandel tussen de boomtoppen over de Drentse Hondsrug. Durf jij de klim te maken? Foto: © Foto Staatsbosbeheer.

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 13:43:44 · Gepubliceerd: 27 december 2020 - 3446