Walking in a winters Nederland: 6 mooie wandelingen in de winter

Door moerassen, over heide of langs deftige panden

Uitjes in de natuur Redactioneel door
Foto 1. Een strandwandeling in de winter is altijd een goed idee. Foto: DagjeWeg.NL

25 december 2020 Natuur Landelijk Als we íets meer zijn gaan waarderen tijdens de coronapandemie, is dat wel de natuur. Even een frisse neus halen en stappen maken. Ja, ââk als het koud is buiten! Kleed je warm aan en trek eropuit met een van deze winterse wandelingen in Nederland, van Zeeland tot Friesland en van heide tot hoogveen.

Landgoed Groevenbeek

GELDERLAND – De heide lijkt iedere week een andere kleur te hebben! Op de Groevenbeekse heide is het heerlijk en overzichtelijk wandelen over de smalle paadjes. Vanaf de heide loop je zo het bos in. Tussen de hoge bomen doemt er ineens een prachtig landhuis op... Daarmee is landgoed Oud-Groevenbeek een mooie combinatie van natuur en cultuur. Als je goed kijkt, ontdek je naast de Jugendstil-villa ook een oude watertoren en een historische druivenkas op het landgoed. Puf over? Steek de Rijksweg over en loop door het uitgestrekte Putterbos.

Naardermeer

NOORD-HOLLAND - Houd je van waterlandschap en ben je niet bang om vies te worden? Het Laarzenpad bij het Naardermeer brengt je via modderpaden door natte weilanden, langs hooilandjes en ondiepe plassen waar veel vogels hun toevlucht vinden. Lekker Hollands! Over vlonderpaden stap je dwars door een drassig moerasbos. Goed opletten waar je loopt dus. Vanaf twee uitzichtpunten heb je een prachtig zicht over het meer. De route is 6,5 km lang en start bij het Karnemelksloot Naardermeer. Vergeet niet je laarzen aan te trekken.

Kalmthoutse Heide

BRABANT - Heide, vennen, polders, bossen, landduinen en weilanden: tijdens een wandeling over de Kalmthoutse Heide doorkruis je het allemaal. Kijk niet gek op als je Vlamingen tegenkomt, het natuurgebied ligt namelijk op het grensgebied tussen Nederland en België. Via Nederland heb je twee officiële toegangspoorten: Ossendrecht en Putte. Er zijn 25 bewegwijzerde wandelpaden beschikbaar, van 1,7 tot maar liefst 24 kilometer. Op tijd vertrekken dus, want je wil wel vââr het donker weer bij je auto zijn.

Fochteloërveen

DRENTHE/FRIESLAND - Op de grens van Friesland en Drenthe ligt natuurgebied Fochteloërveen. Een uniek stuk land, want het is het enige gebied in West-Europa waar nog hoogveen te zien is. En dat wil je! Tijdens een wandeling kom je bijzondere veenplanten en vogelsoorten tegen. Vanaf 18 meter hoge uitkijktoren De Zeven heb je een prachtig uitzicht. Afhankelijk van het weer kan het nogal mysterieus aanvoelen in de uitgestrekte velden... En dan die stilte. Kom in de lente nog eens terug om de natuur te zien opbloeien: een wereld van verschil.

Stichtse Lustwarande

UTRECHT - Aan het einde van de achttiende eeuw lieten gegoede stedelingen, vooral Amsterdammers, een buitenplaats voor zich bouwen ten oosten van Utrecht. Na drukke werkweken is het goed uitrusten tussen het groen, niet? Denk aan Sandwijck in De Bilt, Veldheim in Zeist en Huis Doorn in Doorn. Deze reeks huizen loopt van De Bilt tot aan Rhenen en heet de Stichtse Lustwarande. Langs die landhuizen – met stuk voor stuk prachtige tuinen en parken – kun je prachtig wandelen. Met een beetje geluk zijn de villa's sfeervol verlicht.

De Manteling

ZEELAND – Ook Middelburgers verdienden heel wat geld in de Gouden Eeuw; zij lieten hun buitenplaats bouwen vlak bij Domburg. Dit gebied De Manteling valt nu onder Staatsbosbeheer en is dé plek voor een gevarieerde wandeling in Zeeland. Bijna nergens anders in Europa groeien loofbomen zo dicht op de kust. Hier kun je damherten spotten met op de achtergrond het gekrijs van meeuwen!

Meer tips voor wandelroutes

  • Kleed je goed aan en waai lekker uit aan de Noordzee. Loop van Katwijk naar Noordwijk, van Scheveningen naar Kijkduin of kies een Zeeuws strand. Zeelandtip: zet je auto neer bij Dishoek en loop vanaf daar naar Vlissingen. Aan de boulevard kun je een koffie of warme chocomel to go halen;
  • Eén voordeel van een lockdown: het is niet meer zigzaggen tussen de massa's mensen op straat. Wandel eens door de lege winkelstraten van een stad! Geniet van mooie panden, grachtjes en rijkversierde etalages;
  • Bekijk de mooiste natuurgebieden van Nederland op een rij;
  • Ook mooi wandelen: langs een kasteel! Bekijk de wandelroutes door kasteeltuinen.
Foto 2. De Manteling in Zeeland is een mooie combi van bos, strand en duingebied. Foto: Ina Visscher
Foto 3. Maak een mooie boswandeling. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-12-17 21:20:38 · Gepubliceerd: 25 december 2020 - 1449